Budžet opštine Pale rebalansom uvećan za oko tri miliona KM

5

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su na današnjoj sjednici nacrt rebalansa budžeta opštine za 2020. godinu u iznosu od 17.614.000 KM, što je za 2.624.000 KM više od usvojenog plana budžeta za ovu godinu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da su danas na sjednici donesene važne odluke – podrška nacrtu rebalansa budžeta za 2020. godinu, te odluka o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana i krsne slave opštine Pale.

„Među tim važnim je i odluka o dodjeli 1.666 metara kvadratnih zemljišta za izgradnju Fakulteta fizičke kulture i sporta koje se dodjeljuje Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i odluka o davanju saglasnosti za plaćanje rente i za uređenje građevinskog zemljišta za preduzeće‘Galens invest` koje gradi hotel na Jahorini, vrijednosti od 150 miliona KM“, istakao je Jugović i dodao da će u tom hotelu biti zaposleno oko 200 radnika.

On je zahvalio Skupštini opštine Pale koja je donijela ovako bitne odluke.

Jugović je najavio da će u narednih deset dana početi radovi na proširenju vrtića „Bubamara“, te dodao da bi u narednih mjesec dana trebalo da se krene u prvu fazu izgradnje toplovodne mreže i kotlovnice izvan centra.

Prema njegovim riječima, opština Pale dodijeleće podsticajna sredstva korisnicima iz oblasti poljoprivrede i preduzetništva u iznosu od 200.000 KM, dok će u narednih 15 dana biti raspisan javni poziv za dodjelu dodatnih 200.000 KM za pomoć preduzetnicima u sanaciji posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da će ove godine biti dodijelje tri opštinske nagrade: posthumno doktoru Miodragu Laziću, koji je dao veliki doprinos za Republiku Srpsku, kao i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Vatrogasnoj jedinici Istočno Sarajevo-odjeljenje Pale.

Odbornik PDP-a Vladimir Lučić rekao je da su odbornici ove partije imali niz primjedaba na iznos troškova koji se izdvajaju za lične dohotke, te da su uvidom u strukturu tih troškova konstatovali da je većina ustanova planirala zaposlenje novih pripravnika.

„Tu se radi o zaposlenju pripravnika na period oko tri mjeseca i smatramo da su to predizborna zaposlenja. Mi ne bismo imali ništa protiv ako zaista postoji potreba za zaposlenjem tih ljudi, jer naravno, oni ako se zaposle daju više toj ustanovi nego što će joj proizvesti troškova”, ističe Lučić.

On dodaje da je procenat izvršenja budžeta u prvih šest mjeseci bio oko 35 odsto, odnosno za gotovo milion KM manji prihodi, što, prema njegovim riječima, samo po sebi govori u kakvoj se situaciji opština nalazi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Malo šminke pred izbore, kako bi građani zaboravili uprazno potrošene prethodne četiri godine! Valjda će narod konačno progledati.

Nisam upicen,jeli ovo pred izbore podignut kredit neki opet pa se radi rebalans?

Što bi rekao Svemoćni Mesija Vučić „Mi smo našli još para“

Nigdje ne procitah da je opozicija kritikovala vlast zbog odobrenja izgradnje MHE, i sto ce opstina morati isplatiti 200.000. Zasto? Pa zato sto je ta ista opozicija kao i vlast u sve to umjesana.