Будимир отворио Други „Студентски конгрес биомедицинских наука“

0

ФОЧА – Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир вечерас је у Фочи отворио Други „Студентски конгрес биомедицинских наука Републике Српске и Школу клиничких вјештина 2023“, те истакао да је ово примјер праћења трендова и добре организације.

Будимир је нагласио да је Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву најагилнија организациона јединица овог универзитета.

Он је и као примјер доброг рада истакао чињеницу да студенти организују научне конгресе, што ресорно министарство највише воли да види.

„Као ресорни министар највише волимо да помогнемо студентима у њиховом научноистраживачком раду и то је у овом случају карактеристично. Медицински факултет у Фочи је, такође, примјер добре опремљености и у овој школи клиничких вјештина студенти ће моћи да раде на моделима који могу да симулирају праве ситуације пружања прве помоћи“, рекао је Будимир.

Он је истакао научни значај Студентске конференције у смислу објављивања научних радова са овог скупа које ће допринијети умрежавању студената из региона.

„На конференцији су присутни еминентни стручњаци из региона и иностранства који преносе студентима своја искуства. За љекара 21. вијека потребна су сва знања и вјештине које студенти добију на оваквим конференцијама“, рекао је Будимир.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић истакао је значај организовања „Студентског конгреса биомедицинских наука Републике Српске“ за овај факултет који ове године слави 30 година.

Бокоњић је нагласио и чињеницу да студенти организују међународни конгрес, који је међу најмасовнијим, те да су учесници из региона и других земаља.

„За промоцију факултета је веома значајно да се студенти организују и имају иницијативу. Поносни смо на наше студенте“, рекао је Бокоњић.

Он је указао да је, осим Конгреса, веома битна и Школа клиничких вјештина на којој студенти уче рад са пацијетима кроз одређене лутке и моделе, те рад са виртуелним пацијентима.

„Њихово знање и вјештине ће се тиме обогатити а кроз дружење и пријатељства ће бити успостављени нови контакти за будућност. То је најбољи начин за брендирање и промоцију наше куће“, рекао је Бокоњић.

Предсједник Организационог одбора Конгреса Немања Митровић изјавио је Срни да на „Студентском конгресу биомедицинских наука Републике Српске“ учествује више од 150 студената из региона из различитих биомедицинских области.

„Можемо се похвалити да ове године имамо велики број научних радова студената из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, али и Азербјеџана, Турске, Шпаније, Француске, Италије. Ријеч о студентима који су на размјени у Републици Српској путем Међународне организације која окупља студенте медицине /САМСИК/ тако да у суштини можемо рећи да је ово интернационални конгрес“, рекао је Митровић.

Он је указао и на значај Школе клиничких вјештина која уз научни дио Конгреса представа практични дио, гд‌је студенти додатно усавршавају практичне вјештине које су занемарили или кратко изучили на факултету.

Други „Студентском конгрес биомедицинских наука Републике Српске“ организован је у Фочи поводом 30 година Медицинског факултета.

Организавана је и Школа клиничких вјештина, а ријеч је о традиционалном пројекту студената Медицинског факултета у Фочи од 2018. године.

Први Конгрес одржан је прошле године у Бијељини.

Будимир: Mедицински факултет значајан за интернационализацију Uниверзитета

ФОЧА – Природне и техничке науке су значајне за интернационализацију оба јавна универзитета у Републици Српској, а факултети, попут Медицинског у Фочи, у том процесу имају значајну улогу, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир је након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем и деканом Медицинског факултета Дејаном Бокоњићем истакао да ће овај факултет у Фочи и даље помагати Влада Републике Српске.

„Као ресорни министар поносан сам на овакву организациону јединицу која је дио система високог образовања у Републици Српској“, рекао је Будимир.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић задовољан је што је ресорни министар посјетио ову вискокошколску установу коју Влада Српске системски подржава.

„Трудимо се да годинама уназад као Универзитет то вратимо. Мислим да Медицински факултет у томе успијева, а Влада Српске нам је помогла у посљедњих неколико година са готово два милиона КМ улагања у опрему, зграду и неке друге ствари за које смо неизмјерно захвални“, изјавио је Бокоњић новинарима након састанка.

Бокоњић је истакао да су на данашњем састанку договорени конкретни кораци који су веома битни за саму Фочу у смислу интернационалнизације.

„Медицински факултети су изразито значајни за интернационализацију, како Универзитета у Источном Сарајеву, тако и цјелокупне академске заједнице. Имамо овд‌је готово 300 страних студената из 20 земаља свијета који студирају у Фочи. По томе смо препознати и надам се да ћемо у том правцу наставити“, рекао је Бокоњић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare