Brže potpisivanje memoranduma BORS-a i Vlade Srpske

0
Brže potpisivanje memoranduma BORS-a i Vlade Srpske

SOKOLAC – Na sjednici Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije održane na Sokocu dogovoreno je da na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BORS-a bude predloženo da memorandum između Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske bude potpisan najkasnije do 1. septembra.

Predsjednik regionalnog Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je danas novinarima da očekuje da će ovaj stav podržati i neke druge regionalne boračke organizaicije.

On je rekao da će, ukoliko memorandum ne bude potpisan, ovaj regionalni odbor tražiti da se sastane Sabor srpskih boraca, kako ovo pitanje ne bi ostalo neriješeno.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić podsjetio je da je memorandum, čija je priprema dogovorena 7. marta na sastanku sa rukovodstvom Srpske, tretirao više boračkih pitanja od kojih su dva ključna.

„To je pitanje rješavanja statusa boraca koji su napunili 65 godina života, a imali su manje od 15 godina radnog staža osiguranja i to je riješeno Odlukom Vlade Republike Srpske koja je na snazi od 1. jula sa kojom će više od 600 demobilisanih boraca imati pravo na redovno mjesečno primanje u iznosu od 187 KM, što je iznos minimalne penzije“, rekao je Savčić.

On je naglasio da je ostalo drugo pitanje, a to je status Boračke organizacije Srpske, koji je potrebno definisati iz mnogo razloga, a jedan od osnovnih je istorijska uloga vojske i policije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, više od 64 odsto demobilisanih boraca, vojske i policije su članovi BORS-a, najbrojnije organizacije i najzaslužnije za odbranu Republike Srpske.

Savčić je naveo da je rješavanje pitanja statusa BORS-a bitno zbog bržeg rješavanja statusnih pitanja i boljeg položaja boraca i boračkih kategorija.

Sjednici Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije prisustvovali su potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević i predsjednik Regionalnog odbora Boračkih organizacija Birač Miloš Stupar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare