Brojni uspjesi učenika i nastavnika ponos Gimnazije „Jovan Dučić“

0

TREBINJE – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je večeras u Trebinju da Gimnazija „Jovan Dučić“ u ovom gradu baštini veoma dugu prosvjetiteljsku tradiciju u koju su stali brojni uspjesi generacija učenika i nastavnika, koji su se svojim zalaganjem isticali i obilježili najsjajnije stranice istorije ove obrazovne ustanove.

Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 100 godina rada Gimnazije „Jovan Dučić“, Trivićeva je naglasila da su svima na ponos i čast generacije učenika koje su iznjedrile ugledne građane i stručnjake Republike Srpske koji svojim radom doprinose dobrobiti cijele zajednice.

Trivićeva je zahvalila svim generacijama profesora na izuzetnoj posvećenosti vaspitanju i obrazovanju mladih.

„Gimnazije upisuju svršeni osnovci sa najvišim prosjekom, željni znanja i opredijeljeni da nastave školovanje na nekom od fakulteta. Učenici gimnazije znaju zašto su upisali ovu školu“, navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, njihovi ciljevi su jasno postavljeni još u ovom uzrastu i zato su gimnazije rasadnici najistaknutijih stručnjaka u svim oblastima.

„Pod njenim okriljem njeguje se i podstiče istinska zainteresovanost i ljubav prema nauci i u tom smislu je uloga i značaj gimnazije nemjerljiva. U narednom periodu očekuje nas reforma gimnazija i zato su nam dragocjeni svi prijedlozi kako bismo sačinili model koji će biti po mjeri naših gimnazijalaca i u skladu sa potrebama savremenog društva“, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da je Ministarstvo prosvjete i kulture opredijeljeno za stvaranje boljih uslova u svim školama, kao i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj.

Ona je naglasila da je obrazovanje ključno za razvoj društva, zbog čega je od posebnog značaja unapređenje obrazovnog sistema Republike Srpske.

Vijek postojanja trebinjske gimnazije obilježen je svečanom akademijom pod nazivom „Prvih 100 godina“. Prethodno je u Muzeju Hercegovine danas otvorena izložba radova učenika Gimnazije „Jovan Dučić“ koji su učestvovali na konkursu za najbolje likovne i literarne radove o temi „Vijek Gimnazije u Trebinju“.

Svečanoj akademiji prisustvuju, između ostalih, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović, kao i predstavnci javnog života Trebinja i Srpske.

Dodik: Gimnazija „Jovan Dučić“ značajan dragulj Srpske

TREBINJE – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Gimnazija „Jovan Dučić“ u Trebinju, koja postoji cio vijek, nije samo bogatstvo ovog grada, nego vrlo značajan dragulj u riznici znanja i obrazovanja Republike Srpske.

„Dame i gospodo, dragi učenici i profesori čestitam vam jubilej 100 godina od osnivanja Gimnazije, koja nosi ime čovjeka koji je i Trebinje i Gimnaziju proslavio i van granica naše države. Onako kako je to uradio onaj po kojem je trebinjska Gimnazija ponijela ime, tako su to godinama činili učenici ove prestižne škole i njihovi profesori“, poručio je Dodik u čestitki koja je pročitana na svečanoj akademiji povodom obilježavanja jubileja trebinjske Gimnazije.

Dodik je naglasio da Gimnazija „Jovan Dučić“ nije samo obrazovna ustanova u Trebinju, nego i jedan od simbola ovog grada i simbol kvaliteta sa kojim su Trebinjci gotovo cijeli vijek odlazili na dalje školovanje u svijet.

On je istakao da su neki nakon svršenih studija ostajali u gradovima u kojima su studirali, dajući ogroman doprinos napretku tih gradova, a neki su se vraćali u Trebinje i Hercegovinu i svoja znanja i vještine stavljali u funkciju razvoja grada iz kojeg su potekli i iz kojih su ponijeli osnovna znanja i vještine.

„Dragi prijatelji, mi večeras imamo čast da obilježavamo jedan ovako značajan jubilej kakav je 100 godina postojanja Gimnazije. Možete li zamisliti kakve su generacije Trebinjaca istu tu Gimnaziju osnovale i očuvale kroz proteklih 100 godina. Želim i vama i svima da nas nikada ne napusti takav duh i takvo vizionarstvo kakvo su imali oni koji su osnovali jednu takvu obrazovnu ustanovu u Trebinju“, poručio je Dodik.

On je istakao da večeras ne slavi samo Trebinje, nego cijela Republika Srpska.

„Srećan jubilej i mnogo uspjeha u sljedećem vijeku ove prestižne škole“, naveo je u čestitki srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments