Broj nezaposlenih povećan za 50 lica

0

SOKOLAC – Nezaposlenost u našoj zemlji iz dana u dan sve je veća. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, stopa nezaposlenosti u BiH u 2012. godini iznosila je 28%.

Tim povodom posjetili smo JU “Biro za zapošljavanje Sokolac“ da bismo vidjeli kakvo je stanje po ovom pitanju na našoj opštini. Naš sagovornik bio je organizator poslova Biro-a u Sokocu Milivoje Erić.

Gospodin Erić nam je predočio da se trenutno na evidenciji Biro-a nalazi 2320 lica, a da je to za 50 lica više od prošle godine, uzimajući u obzir da je u januaru 2012. na evidenciji bilo 2268 lica.

„Najbrojnija zanimanja u SSS su mašinski tehničar, maturant gimnazije, ekonomski tehničar. Ukupan broj tehničara različitih zanimanja zavedenih na Biro-u je 723 lica , dok KV radnika ima 857 od kojih su najbrojniji stolari, radnici metalske struke, bravari itd.. Takođe treba istaći da je u velikom porastu i broj lica sa završenim fakultetom, na evidenciji se trenutno nalazi 223 osobe, a najbrojniji su diplomirani pravnici i ekonomiste.“ – rekao je Erić.

Erić je dodao da se svake godine pokreću i razni programi u svrhu zaposlenja. Između ostalog naveo je Projekat podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanja (SSNESP) i program „Zajedno do posla“.

Gospodin Erić nam je objasnio da se po Projektu podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanja daju sredstva poslodavcu da bi primio radnika iz određene kategorije nezaposlenih lica, kao i sredstva za samozapošljavanje. Sredstva koja se daju poslodavcu u tu svrhu iznose 1500 KM, dok sredstva izdvojena za samozapošljavanja iznose 2500 KM.

„Program „Zajedno do posla“ pokrenut je u svrhu pomoći zapošljavanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, a sredstva koja se izdvajaju za ovu svrhu su 2000 KM za poslodavce koje prime radnika iz određene kategorije, 4000 KM samozapošljavanje i 5000KM za zapošljavanje djece poginulih boraca. Mora se napomenuti i to da su ova sredstva nepovratna.“- istakao je Erić.

Rekao nam je i to da da je bitno da se naši sugrađani upoznaju i sa sledećim podacima :
-Svako nezaposleno lice koje nema zdravstveno osiguranje ni po jednom drugom osnovu, preko Biro-a za zapošljavanje ima pravo na zdravstvenu zaštitu.
-Svako lice koje ostane bez posla, bez svoje volje, a ima najmanje 8 mjeseci neprekidnog staža ima pravo na novčanu naknadu sa Biro-a.
-Lica kojima fali do tri godine penzije, Biro uplaćuje staž, penziono i invalidsko osiguranje.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare