Bratimljenje Sarajeva i Istočnog Sarajeva sa francuskim Grenoblom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles i gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivo Komšić i Nenad Samardžija, objavili su danas, zajedno s gradonačelnikom Grenobla Michelom Destotom, odluku o bratimljenju grada Grenobla sa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Kako je saopćeno iz Ambasade Francuske u BiH, uzajamne posjete delegacija u vezi sa realizacijom ove odluke bit će vrlo brzo organizirane.

Grad Grenoble, središte departmana Isère i istorijski glavni grad regije Dauphiné, nekad smatran glavnim planinskim gradom, jedan je od najdinamičnijih gradova Francuske kako na ekonomskom i industrijskom, pogotovo u domenu nanotehnike, tako i na univerzitetskom planu.

Grenoble vodi intenzivnu politiku na području decentralizovane saradnje, pogotovo sa gradovima Constantineom u Alžiru, Ouagadougouom u Burkini Faso, Suzhoum u Kini i Bethlehemom u Palestini), a već je pobratimljen sa brojnim velikim gradovima kao što su Catane (Italija), Essen, Halle (Saale) (Njemačka), Innsbruck (Austrija), Kaunas (Litvanija), Oxford (Engleska), Phoenix (SAD), Rehovot (Izrael) i Sfax (Tunis).

I naravno, kao i Sarajevo, grad Grenoble je u svijetu poznat kao olimpijski grad – 1968. godine je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, tačno šestnaest godina prije Sarajeva.

Kvalitet prirodnog ambijenta i kulturnog života je također zajednička karakteristika koju dijeli sa Sarajevom i Istočnim Sarajevom: “Na kraju svake ulice nalazi se planina… “. Grenoble je “grad okupan u zelenilu”, kako je pisao Stendhal.

(www.palelive.com / Fena)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments