Bošnjaci ne mogu obilježiti „Dane otpora“ u zgradi opštine

0

ZVORNIK – Demobilisani borci Vojske Republike Srpske sa područja zvorničke opštine blokiraće zgradu opštine Zvornik i neće dozvoliti demobilisanim borcima Armije BiH da u nedjelju, 8. aprila, obilježe najavljenu manifestaciju pod nazivom „Dani otpora u Zvorniku“.

Predstavnici Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik traže od nadležnih opštinskih struktura da pod hitno otkažu najavljeni skup, jer to što Bošnjaci obilježavaju ne odgovara stvarnom činjeničkom i istorijskom stanju iz tog perioda.

„Ukoliko ne bude otkazan bošnjački skup, demobilisani borci VRS blokiraće zgradu opštine i veliku salu Skupštine opštine i neće dozvoliti bilo kome da u toj sali srpske borce naziva agresorima“, upozorili su predstavnici boračke populacije opštine Zvornik.

U dopisu opštinskoj vlasti predstavnici boračke populacije podsjećaju da srpski povratnici u Federaciju BiH ne mogu ni cvijeće položiti na grobove svojih najmilijih, a da ne budu oskrnavljeni spomenici, a cvijeće odšutano, dok se o obilježavanju godišnjica srpskog stradanja u opštinskim i gradskim upravama Federacije BiH ne može ni pomisliti, a kamoli realizovati.

Demobilisani borci, ratni vojni invalidi i porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila tvrde da su spremni da onemoguće pristup organizatorima skupa „dani otpora“ u prostorijama opštine Zvornik, jer je činjenica da su Bošnjaci uvijek fizički sprečavali obilježavanja stradanja Srba u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik Dragislav Mijanović rekao je novinarima da su 8. aprila 1992. godine Srbi bili protjerani iz Zvornika, jer su muslimani, postavljanjem barikada na prilazima grada u Meterizama, Diviču i Srpskoj Varoši, kontrolisali sve u gradu.

„Muslimani su tih dana protjerali srpski narod iz Zvornika, a srpsku policiju u prostorije Fudbalskog kluba u Čelopeku, dok je Vojni odsjek, koji su kontrolisali Srbi, bio prebačen u Karakaj“, rekao je Mijanović.

On tvrdi da događaj koji su Bošnjaci najavili ima provokativnu namjeru i da umanji značaj 9. aprila. Na taj dan 1992. Srbi su oslobodili Zvornik od muslimanskih ekstremista, zelenih beretki i patriotske lige i vratili ga pod svoju kontrolu.

Mijanović je rekao da boračka populacija smatra da Bošnjaci mogu obilježavati „svoju manifestaciju“ na nekom drugom mjestu, ali ne u zvaničnim ustanovama opštine i Republike Srpske.

On je podsjetio da je protestni skup boračke populacije, koji će biti održan ispred zgrade opštine Zvornik, prijavljen Stanici javne bezbjednosti Zvornik.

Organizacioni odbor manifestacije „dani otpora“ najavio je da će u nedjelju, 8. aprila, obilježiti „dvadesetu godišnjicu agresije na BiH na visokom nivou kojim će se ponositi cijela BiH“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare