Бошњаци и сада желе унитарну БиХ као и 1992. gодине

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Политиколог Филип Матић сматра да Бошњаци и сада желе унитарну БиХ, као што су жељели 1. марта 1992. године, на начин да већинско становништво одлучује и да се дешава константа дискриминација мањине.

„Овдје не причамо о националним мањинама од један, два, него од око 35 до 40 одсто становништва. Нажалост, тај 1. март духом живи и данас“, рекао је Матић Срни.

Он је навео да цјелокупна бошњачка јавност, а поготово њихове политичке елите у сваком тренутку да раде на томе да се дође до унитарне БиХ, до могућности да се остали дискриминишу.

„Видимо то на примјеру Хрвата у Федерацији БиХ /ФБиХ/, гд‌је им се константно бира њихов члан Предсједништва БиХ без воље већине хрватског народа“, додао је Матић.

Матић је указао на константна настојања да се укине Република Српска и да се умање њене надлежности.

„Заправо се жели поново прегласавати. Они константно имају жељу да одлучују у туђе име, да се некоме свете за неке измишљене злочине које су им спаковали за Запада и њима продали као јако јефтину, а слатку робу која је заправо темељ њиховог националног идентитета“, навео је Матић.

Матић сматра да само обиљежавање 1. марта и није највећи проблем, него чињеница да тај датум и даље живи међу Бошњацима, поготово међу свим њиховим политичким елитама, небитно да ли је у питању СДА, СББ, Народ и правда или Наша странка.

„Нека они славе шта се њима слави и нека обиљежавају датуме који су њима важни. Све оно што су они организовали у правцу независности БиХ тог 1. марта организовано је против воље Срба“, поручио је Матић.

У дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare