Borci strahuju da slijedi podizanje optužnica za ratne zločine

0

SOKOLAC – Članovi Predsjedništva Boračke organizacije opštine Sokolac iznijeli su danas sumnje da slijedi podizanje optužnica za ratne zločine protiv boraca iz ove lokalne zajednice.

Na sjednici Predsjedništva je istaknuto da bi zbog toga u budžetu opštine trebalo planirati novčana sredstva za angažovanje advokata za odbranu osumnjičenih.

Borci ovog kraja ukazali su na dosadašnji neravnopravan tretman prilikom podizanja optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine i istakli da u ovoj oblasti postoje neosnovane optužnice Tužilaštva BiH.

Tokom rasprave iznesen je prijedlog da na konkursima za zapošljavanje u javne ustanove i preduzeća prioritet treba da imaju članovi porodica iz boračkih kategorija.

Borci su podsjetili i da je dosta njihovih članova na ovom području nezaposleno, da žive u teškoj ekonomskoj situaciji, te da više članova iz boračkih kategorija zbog bolesti traži pomoć prilikom liječenja.

Predsjednik Predsjedništva Miladin Gašević rekao je da sredstva za rad Boračke organizacije u ovoj godini neće biti manja od 60.000 KM, a izdvajanja za dopunska prava neće biti manja od 70.000 KM.

Članovi Predsjedništva su zaključili da bi sredstva za troškove sahrane umrlih boračkih kategorija trebalo isplatiti do 40 dana.

Tokom rasprave o izvještaju o prošlogodišnjem radu sokolačke Boračke organizacije istaknuto je da je za redovan rad utrošeno 60.000 KM a za dopunska prava 75.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare