Borci obilježili krsnu slavu – Mitrovdan

0

SOKOLAC – Boračka organizacija opštine Sokolac obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, a tim povodom služen je parastos poginulim srpskim i i položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje.

Služen je pomen poginulim srpskim borcima opštine Sokolac, Sarajevsko-romanijske regije i cijele Republike Srpske koji su stradali na nepoznatim stratištima i upokojenima od završetka rata do danas.

Upriličena je i posjeta spomen-sobi u kojoj se nalaze fotografije oko 600 poginulih boraca sa Sokoca i njihovih saboraca čije su porodice poslije rata odlučile da žive u ovoj lokalnoj zajednici, dok je u crkvi Svetog proroka Ilije služena liturgija.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić je podsjetio da je sa područja opštine Sokolac u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 287 pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Želimo da se još jednom prisjetimo naše poginule braće, da njihove porodice vide da smo tu. Nadam se da će i poslije nas biti potomaka koji će njegovati tradiciju našeg odbrambeno-otadžbinskog rata i da će neke buduće generacije u miru i sreći živjeti u našoj Republici Srpskoj“, izjavio je Lalić novinarima.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću i svim članovima BORS-a krsnu slavu i istakao potrebu da se očuva Dejtonski mirovni sporazum.

„Sve ostalo će biti kako se dogovorimo unutar BiH i što bude prihvatljivo za sva tri naroda“, istakao je Bjelica.

Otac poginulog srpskog borca Srbo Neđić rekao je Srni da je njegov sin Samojko poginuo je na ratištu Mastija prema Karauli kada je imao 33 godine i da danas prisustvuje pomenu njemu i njegovim saborcima.

On je naveo da njegova porodica, supruga, kćerka i unuk žive na Sokocu u porodičnoj kući, kao i većina porodica poginulih, noseći u srcu tugu za najbližima.

Vijence na centralno spomen-obilježje borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, na kome je upisano 1.250 imena boraca, položile su delegacija Boračke organizacije opštine Sokolac i Skupštine opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare