Bolesti zavisnosti sve prisutnije

0

U Osnovnoj školi „Pale“ danas je za učenike devetih razreda održano predavanje i radionica o borbi protiv zavisnosti s ciljem skretanja pažnje na opasnost od ovih bolesti koje su sve više prisutne u savremenom društvu.

Psiholog u Centru za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Pale Marijana Lopatić rekla je da im se za pomoć najviše obraćaju narkomani i alkoholičari, te da u poslednje vrijeme ima i dosta zavisnika od kocke.

Ona je istakla da su četiri vodeće zavisnosti – od psihoaktivnih supstanci gdje se ubraja narkomanija i pušenje, zatim alkohola, potom kocke, te interneta.

Lopatićeva navodi da je najbitnije rano prepoznavanje zavisnika i podrška porodice.

Ona je dodala da su organizovali radionice kako bi uključili učenike u borbu protiv bolesti zavisnosti.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić rekao je da predavanja organizovana sa ciljem da učenici naučili nešto novo o borbi protiv narkomanije i ostalih bolesti zavisnosti, te da je to jedna od redovnih aktivnosti koju sprovode.

Rajić je dodao da je cilj ovih aktivnosti da se u lokalnoj zajednici zajedno djeluje u borbi protiv bolesti zavisnosti, kao i pojačana edukacija djece kako bi prepoznali opasnosti koje vrebaju u modernom društvu.

Direktor Centra za socijalni rad „Pale“ Srđan Baralić rekao je da se poslednjih mjeseci intenzivno sprovode preventivne aktivnosti u osnovnim školama radi različitih negativnih društvenih pojava u lokalnoj zajednici.

Predavanja i radionice o temama „Opasnosti od bolesti zavisnosti“ i „Uloga organa starateljstva kod pojavnih oblika zavisnosti“ organizovala je opština Pale u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Pale“, Centrom za mentalno zdravlje Doma zdravlja i osnovnim školama sa područja opštine, povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti.

Predavanja i radionice biće održani i sutra u osnovnim školama „Mokro“ i „Srbija“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare