Bokonjić: Serološko testiranje daće odgovore i o vakcini

0

FOČA – Druga faza seroloških ispitivanja u Republici Srpskoj, koja bi trebalo da započne krajem marta ili početkom aprila, obuhvatiće između 4.000 i 5.000 ispitanika, a jedno od ključnih pitanja u upitniku biće da li su građani vakcinisani protiv virusa korona i kojom vakcinom, istakao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić.

Bokonjić je podsjetio da je u prvoj fazi nacionalne Studije seroprevalencije infekcije kovid 19 u populaciji Srpske utvrđeno da je antitijela razvilo oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je trećina od njih imala težu kliničku sliku.

„Imajući u vidu činjenicu da već počinje vakcinacija protiv virusa korona, druga faza ispitivanja daće nove odgovore i riješiti neke nepoznanice u vezi sa kovidom 19“, rekao je Bokonjić za „Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, jedno od pitanja u upitniku koji ispunjavaju građani koji će nasumičnim odabirom biti izabrani za testiranje jeste da li su primili vakcinu protiv virusa korona, ako jesu, kada i koju vakcinu su primili.

Bokonjić je napomenuo da je u u prvoj fazi ispitivanja više od polovine ispitanika navelo da bi primili vakcinu protiv korone, te da je smatraju veoma važnom u zaustavljanju pandemije.

On smatra da će veoma značajan podatak biti da li se neko od ispitanika koji su vakcinisani zarazio nakon imunizacije.

„Biće veoma važno uvidjeti da li je bilo moguće zaraziti se nakon vakcinacije, na koji način je došlo do toga i eventualno da pravimo neka poređenja u zavisnosti od toga koju vakcinu su primili. Na ovaj način će se pokazati i efikasnost vakcinacije“, istakao je Bokonjić.

Bokonjić je dodao da su visokoškolske ustanove spremne da nastave ovu studiju, ali da čekaju da im Svjetska zdravstvena organizacija dostavi antitijela neophodna za rad.

U drugoj fazi ispitivanja, kao i tokom prve koja je počela u novembru prošle godine, učestvuju Medicinski fakultet iz Foče, Medicinski fakultet iz Banjaluke i Institut za javno zdravstvo.

(www.palelive.com / Srna / Foto: UIS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare