Bogoslovski fakultet slavi zaštitnika u drugačijem ambijentu

0

FOČA – Svetom liturgijom i slavskim obredom u Hramu Svetog Save u Foči, Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog proslavio je krsnu slavu Vasilijevdan.

Zbog vanrednog stanja i epidemiološke situacije u Srpskoj, ove godine izostala je svečana akademija i tradicionalna dodjela diploma svršenim studentima, masterima i magistrima ove visokoškolske ustanove.

Pravoslavni bogoslovski fakultet protekla dva mjeseca, kada su zbog epidemije virusa korona i vanrednog stanja zatvorene obrazovne ustanove, organizovao je onlajn nastavu.

Dekan Vladislav Topalović kaže da su preko internet pošte, društvenih mreža i mobilnih aplikacija uspjeli da održe kontinuitet nastavnog procesa, te da će u junu kada fakultet ponovo otvori svoja vrata, studenti izlaziti na ispite, a oni koji su diplomirali tada će moći da preuzmu diplome.

„Zadovoljni smo odvijanjem nastave, a pred nama su ispitni rokovi koje će studenti polagati na fakultetu. To nam malo predstavlja problem, jer imamo dosta studenata iz susjednih zemalja i inostranstva. Nadam se da će epidemija i sve vanredne okolnosti, uz Božiju pomoć i molitve Svetog Vasilija Ostroškog, uskoro proći i da ćemo se vratiti normalnom životu i radu“, rekao je Topalović.

Aprilski ispitni rok je izostao, ali se studenti vrijedno spremaju za junske i julske ispite.

Među njima i student treće godine Dragan Mrkšić iz Osijeka u Hrvatskoj.

„Onlajn nastava je dobra i kvalitetna, bez problema se prati. Studenti nisu ni u kom smislu u poteškoći, a ova situacija koja nas je sve zadesila bar može da se iskoristi za učenje i spremanje ispita“, rekao je Mrkšić.

Bogoslovski fakultet u Foči, pod omoforom Svetog Vasilija Ostroškog već 26 godina uspješno istrajava na putu razvoja bogoslovlja, nastave i nauke.

Odškolovao je brojne vjeroučitelje, sveštenike, pastire i episkope Srpske pravoslavne crkve i proizveo kvalitetan sopstveni kadar.

Goran Vučković iz Bijeljine, koji je sa najboljim ocjenama završio osnovne i master studije u Foči, nedavno je postao asistent na fakultetu.

„Imam tu čast da sam dobio zaposlenje na fakultetu i sve vrijeme koje sam ovdje u Foči proveo za mene je bilo plodotvorno. Svima bih preporučio da upišu Bogoslovski fakultet u Foči, jer su moja iskustva bila lijepa i tokom studiranja, a i sada kao člana akademske zajednice i dobrih profesora koji su i meni predavali ovdje“, istakao je Vučković.

Bogoslovski fakultet u Foči osnovan je 1994. godine, a smatra se nasljednikom Sarajevske bogoslovije, koja je postojala od 1882. do 1941. godine.

Na jednoj od tri visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve znanje trenutno stiče više od 300 studenata iz brojnih zemalja u okruženju i Evrope.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments