Bogoslovski fakultet nastavio misiju Svetog Vasilija

0
Bogoslovski fakultet nastavio misiju Svetog Vasilija

FOČA – Arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save, te svečanom akademijom, na kojoj su podijeljene diplome svršenim studentima i masterima, Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči obilježio je danas krsnu slavu.

Uz sasluženje brojnog sveštenstva, Svetu liturgiju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom u prisustvu profesora i studenata ovog fakulteta, ali i velikog broja vjernika, među kojima su bili i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Srpske Dragan Davidović i načelnik Foče Radisav Mašić.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi u crkvi poručio da Sveti Vasilije, koga danas slavi čitava vaseljena, možda nije bio veliki teolog, ali je, kako je istakao, živio teologiju.

„Kroz molitvu, kroz post, kroz podvig, kroz svjedočenje ljudima živoga Boga u izuzetno teška vremena“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Nakon svečane akademije, mitropolit Hrizostom izjavio je novinarima da je Bogoslovski fakultet nastavio djelo Svetog Vasilija.

„I fakultet je nastao u preteška vremena rata i danas nakon 24 godine svjedoči dobro onu nauku Gospodnju koje su propovijedali Sveti Vasilije, Sveti Sava i svi Božji ugodnici. Nastavićemo da se brinemo da fakultet još više napreduje, prije svega u naučnom planu, na svakom dobrom polju `Riječi Božje`“, rekao je Hrizostom.

On je poželio svršenim studentima da nauku koju su učili na Bogoslovskom fakultetu vjerno prenose narodu.

Diplome su dobila 42 svršena teologa, devet mastera i dva magistra teologije.

Miloš Janjić iz Sokoca deset godina je u Foči na Bogosloviji i fakultetu učio teološke nauke.

„Blagoslovom mitropolita Hrizostoma od septembra ću početi da predajem u Srednjoj bogoslovskoj školi u Foči. Bilo je potrebno mnogo truda i zahvalni smo našim profesorima na prenesenom znanju“, rekao je Janjić.

Dekan Bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović kaže da je ovaj fakultet prepoznatljiv i cijenjen u bogoslovskim akademskim krugovima.

„Dokaz za to je naša međunarodna saradnja sa mnogim fakultetima i univerzitetima u inostranstvu, kao i simpozijumi koje organizujemo, ali i simpozijumi u drugim zemljama na kojima naši profesori učestvuju. Imamo vrlo kompententan kadar, koji je garant kvaliteta i svijetle budućnosti Bogoslovskog fakulteta“, rekao je Topalović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da ova opština sa Bogoslovijom i Bogoslovskim fakultetom izvor duhovnosti i pravoslavlja.

„Odavde teku dvije rijeke bogoslovlja i idu svuda gdje živi srpski narod pronoseći ono osnovno – da ljubav bude među ljudima, da ljubavi i bogoslovlja nikad ne može biti previše“, rekao je Mašić.

Zlatne plakete Bogoslovskog fakulteta za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove uručene su direktoru Sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću, narodnom poslaniku Danijeli Mrdi i prorektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandri Ivanović.

Ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog, priznanjem Mitropolije dabrobosanske, posthumno je odlikovan profesor Bogoslovskog fakulteta Milan Radulović, koji je preminuo prošle godine.

Orden je u ime porodice Radulović primio profesor Darko Đogo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare