Bogoslovi proslavili svog zaštitnika

0

FOČA – Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i svečanom akademijom, danas je na Velečevu, kod Foče, obilježena krsna slava Srednje bogoslovske škole „Sveti Petar Dabrobosanski“.

Jedinu pravoslavnu Bogosloviju u BiH u ovoj školskoj godini pohađa 90 učenika, koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i zemalja EU i Kanade.

Učenik Dimitrije Popović iz Banjaluke kaže da je život u internatu zanimljiv, te da je nastava u školi specifična, tako da se ne uče predmeti poput matematike, koji su uobičajeni u svjetovnim školama.

„Uglavnom izučavamao teološke predmete, a jedino što je zajedničko sa Gimnazijom su istorija i srpski jezik“, kaže Popović.

Bogoslovija u Foči, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom „Sveti Vasilije Ostroški“, nasljednik je nekadašanje sarajevske Bogoslovije.

Prva generacija ove srednje škole bili su učenici Bogoslovije „Sveta tri jerarha“ iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske, školovanje 1996. godine nastavili u Foči. Od 2001. godine škola nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

Rektor fočanske Bogoslovije arhimandrit Lazar Lazarević istakao je da ova škola, ugledajući se na svog zaštitnika Svetog Petra Zimonjića, već 18 godina hodi putem služenja Gospodu i srpskom narodu.

„Ponosni smo na godine rada, na stotine bogoslova, koji su završivši školovanje u našoj školi postali poslanici na njivi Gospodnjoj, pristupajući mnogim službama u Crkvi“, rekao je rektor Lazarević.

Među brojnim zvanicama, današnjoj proslavi krsne slave prisustvovali su i predstavnici bogoslovija iz Sremskih Karlovaca, Beograda, Krke, Cetinja i Kragujevca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare