Bogoslovi proslavili svog zaštitnika i uzora čiji put slijede

0
Bogoslovi proslavili svog zaštitnika i uzora čiji put slijede

FOČA – Sveti Petar Dabrobosanski bio je rektor sarajevske Bogoslovije, koja je postojala do Drugog svjetskog rata, kada je ugašena, a ovaj svetitelj mučenički postradao, da bi se prije 17 godina vratio kao njen zaštitnik, i to u Foči gdje je obnovljen rad ove ustanove, istaknuto je danas na proslavi krsne slave fočanske Bogoslovije.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu kod Foče, u krugu Bogoslovije, služena je Sveta liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača, nakon čega je održan kulturno-umjetnički program i priređen slavski ručak.

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog arhimandrit Lazar Lazarević istakao je da je Sveti Petar Zimonjić bio veliki jerarh Srpske pravoslavne crkve i veliki mučenik čiji put slijede profesori i učenici ove škole.

„Trenutno u pet razreda imamo 80 učenika koji dolaze iz svih krajeva Srpske, Srbije i dijaspore. Oni se ovdje uče i nadahnjuju primjerom života Svetog Petra, njegovom ljubavlju prema Hristu i Crkvi i sa tim idealima odlaze dalje na školovanje i na službu među svoj narod“, naveo je arhimandrit Lazar.

Učenici su održali besjedu o Svetom Petru Dabrobosanskom, Nikšićaninu koji je na čelu Mitropolije bio od 1920. do 1941. godine, te besjedu o istorijatu sarajevske Bogoslovije.

Učenik petog razreda Stefan Pajić iz Modriče kaže da je Crkvu, a posebno crkveno pojanje, zavolio još u djetinjstvu, posjećujući liturgije sa roditeljima.

„Prijavio sam se u crkveni hor u Modriči i, živeći takvim životom, kada je došlo vrijeme odlučio sam da upišem Bogosloviju i nisam se pokajao. Dalje planiram da upišem teološki fakultet“, rekao je Pajić.

Među brojnim vjernicima na proslavi krsne slave bio je i Amerikanac – fotoreporter iz NJujorka Dejvid Batgejt, koji za njemačke i američke časopise pravi fotoreportažu o srpskim manastirima u BiH i Srbiji.

„Ovo je poseban dan, a ovdje je proslava malo drugačija nego u manastirima, gdje je više tradicionalna. Ovdje je malo prilagođena životu u gradu, ali sam svakako impresioniran“, priča Batgejt.

Fočanska Bogoslovija nasljednica je nekadašnje sarajevske Bogoslovije, koja je osnovana 1882. godine kao prva visoka škola u BiH, a koja je radila do početka Drugog svjetskog rata.

Na Velečevu kod Foče škola je počela sa radom 1995. godine, nakon što je Bogoslovija Sveta tri jerarha iz manastira Krka, zbog ratnih dešavanja, morala da se izmjesti, prvo u Valjevo, a zatim u Foču.

Od 2001. godine, kada je u manastiru Krka obnovljen rad Bogoslovije Sveta tri jerarha, fočanska Bogoslovija nastavila je da radi pod imenom Svetog Petra Dabrobosanskog.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare