Bogatstvo različitih religija prikazano kroz objektiv

0
Bogatstvo različitih religija prikazano kroz objektiv

FOČA – Izložba fotografija „Religija i mir“, čiji su autori mladi iz Goražda u Federaciji BiH /FBiH/ i Novog Goražda u Republici Srpskoj, otvorena je danas u Muzeju Stare Hercegovine u Foči.

Izložbu je organizovao Odbor za međureligijsku saradnju iz Foče, a fotografije, koje izražavaju poštovanje drugačije religije, međusobno razumijevanje i uvažavanje, rezultat su zajedničkog rada odbora iz Goražda i Novog Goražda.

Svete knjige muslimana, pravoslavaca i rimokatolika, tri različite brojanice, pravoslavna crkva u Novom Goraždu i džamija u Goraždu i rijeka Drina, koja jednako pripada svima, bez obzira na vjeru, neki su od motiva na fotografijama.

Sveštenik Nenad Tupeša ispred fočanskog Odbora za međureligijsku saradnju kaže da izložba poručuje da „realnost života treba zasnivati na vjeri i miru“.

„Sve što je nemir, razvodnjava život i izaziva haotično stanje u nama i oko nas. Zato je važno da se ljudi različitih vjeroispovijesti susreću na ovakav način, ali da to ne ostane u okvirima izložbene sale, već da ta želja za mirom i ljubavlju bude zaista živi dijalog između svih ljudi, bez obzira ko oni bili“, rekao je Tupeša.

Izložba slika Religija i mir

Glavni muftija goraždanski Remzija Pitić naglasio je da se ovim aktivnostima odbora za međureligijsku saradnju iz Goražda, Novog Goražda i Foče „ne otkriva topla voda“, već se poručuje ljudima da, prije svega, izgrade mir u sebi.

„Da se smirimo sa sobom i da onda taj mir, koji uspijemo izgraditi u sebi prenesemo i na druge ljude“, rekao je Pitić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton. On je poručio da je izložba važna radi promovisanja tolerancije i međureligijskog dijaloga.

„Ovo je jedan od mnogih dokaza da vjerske zajednice ne samo da mogu živjeti zajedno na istom prostoru, nego da mogu i raditi zajedno i zajednički doprinositi miru i dijalogu“, rekao je Berton.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da je izložba lijep primjer i pokušaj mladih da utiču na društvene tokove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare