Bogat program manifestacije „Tebi, goro Romanijo“

0

SOKOLAC – U Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca danas je više sveštenika služilo svetu liturgiju povodom dvodnevne duhovno-kulturne manifestcije pod nazivom „Tebi, goro Romanijo“. Poslije svete liturgije obavljeno je darivanje barjaka i ikona, a zatim je litija na čelu sa barjacima i ikonama obišla oko manastira.


Na unutrašnjim zidovima ovog manastira upisano je oko 4.000 imena poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je na duhovnoj akademiji u porti ovog manastira da je ovaj hram 2005. godine proglašen manastirom, po blagoslovu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

On je napomenuo da je ovo jedinstven hram na ovim prostorima i prostoru Republike Srpske, te da je ovo njen pečat, jer su, kako je rekao, najveću cijenu za stvaranje Srpske platili sarajevski Srbi.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu je poginulo između 7.000 i 8.000 Srba, ostavili su svoju imovinu i izbjegli u ruralna područja.

Bjelica je rekao da su izbjegli Srbi poslije zamijenili svoju imovinu za imovinu na Sokocu, Palama, u Višegradu, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici i drugim mjestima, te je na ovaj način ovjerena Republika Srpska.

U Kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Lepomir Ivković koji je govorio stihove o srpskim vojvodama Živojinu Mišiću i Stepi Stepanoviću u Prvom svjetskom ratu.

Svoje stihove govorili su i sokolački pjesnici Milanko Borovčanin Romsok i Momir Jolović, a u programu je učestvovao i zdravičar Tomislav Borovina.

Na ovoj manifestaciji su nastupili članovi guslarskih društava „Romanija“ sa Sokoca i „Srđan Knežević“ sa Pala, kao i izvorne muške i ženske grupe iz Istočnog Sarajeva i „Sveti Vasilije“ iz Rogatice.

U porti ovog manastira bili su izloženi proizvodi od meda sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“.

Manifestaciji su prisustvovali brojni gosti, među kojima i načelnici susjednih opština.

Organizator manifestacije je Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ sa Sokoca, a pokrovitelj opština Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare