Blagodatni oganj za Vaskrs u hramovima

0

SOKOLAC – Blagodatni oganj iz hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu biće donijet za Vaskrs u hramove Mitropolije dabrobosanske.


Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je Srni da će Blagodatni oganj biti donesen uz blagoslov patrijarha jerusalimskog Teofila Trećeg i srpskog patrijarha Irineja.

Blagodatni oganj svečano će biti dočekan u hramu Svetog proroka Ilije – Romanijska Lazarica na Sokocu u subotu, 11. aprila, u 23.30 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije, a u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u nedjelju, 12. aprila, u 8.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan i u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži u nedjelju, 12. aprila, u 6.00 časova, a u hramu Svetog Save u Foči u 5.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije.

U Višegradu će Blagodatni oganj biti dočekan u hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu u nedjelju, 12. aprila, u ponoć, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u 5.00 časova.

Blagodatni oganj će u hramove Mitropolije dabrobosanske biti donesen iz Beograda, a iz Jerusalima će u prijestonicu Srbije stići uveče na Veliku subotu, 11. aprila.

Zvanična delegacija Srpske pravoslavne crkve /SPC/, predvođena NJegovim preosveštenstvom episkopom slavonskim Jovanom, i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju iz sektora za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC-om Dušan Jovović otputovaće na Veliki petak, 10. aprila, u Jerusalim.

Oni će narednog dana učestvovati u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja koji se čudesno pojavljuje svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve NJegove svetosti patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Blagodatni oganj biće istog dana prenijet iz Tel Aviva na Aerodrom „Nikola Tesla“ u večernjim časovima, a odatle, kasnije uz svečanu pratnju, do hrama Svetog Save na Vračaru.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save u 23.00 časa, gdje će biti postrojena garda Vojske Srbije.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Pojava Blagodatnog ognja predstavlja vidljivu pojavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Praznično bogosluženje Velike subote i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, SPC i Jermenska apostolska crkva.

Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkave, te predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog Groba /crkva Vaskrsenja Hristovog/ liturgijski podsjeća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane, te uvod u njegovo Vaskrsenje.

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon što se prethodno provjeri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Poslije toga, slijedi „priziv“ Duha Svetoga i jerusalimski patrijarh prvi prima oganj na svoju svijeću i predaje ga ostalima.

Vjernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osećaj toplote.

(www.palelive.com / Srna / Foto: rtv.rs )

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare