Bjelogrlić: Žao mi je što Paljani neće vidjeti film

0

– Izuzetno mi je žao što je moja izjava pogrešno protumačena, što je izvučena iz konteksta, što je napravljen politički incident, što je cijela priča dobila sasvim drugačiju dimenziju u medijima.

Najviše mi je žao što poslije ovacija, aplauza i oduševljenja koje je doživio moj film, žitelji sarajevskih Pala ga neće vidjeti. Ostaće uskraćeni, jer ne vjerujem da su posljednjih 30 godina gledali neki veliki srpski film – izjavio je za beogradski radio i portal S Dragan Bjelogrlić, režiser, glumac i producent filma „Montevideo, bog te video“

Poznati glumac nije krio razočarenje odlukom kulturnog centra na Palama koji je saopštio da je, iz moralnih i bezbjednosnih razloga, otkazao prikazivanje njegovog veoma gledanog filma “Montevideo, Bog te video”, inače planirano za večeras i sutra.

Uposlenici koji se bave kulturom u ovom dijelu multinacionalnog Sarajeva procijenili su da će njegova izjava koju je dao uoči premijere filma „da mu je žao što premijeri neće prisustvovati bivši general Jovan Divjak“, izazvati negativnu reakciju žitelja i da je zbog toga bolje da stopiraju dalju distribuciju filma.

A cijeli problem je izazvao nesmotreni gest veoma talentovanog, ali i prilično problematičnog (da ne kažemo nestašnog) glumca Sergeja Trifunovića koji se na sarajevskoj premijeri filma pojavio u majici s likom Divjaka.

Nakon ovih događaja, građani Pala su na “fejsbuku” i portalu “Palelajv” pozvali na bojkot filma. Iz Kulturnog centra saopšteno je da svi koji su kupili karte mogu doći po novac.

– Sa tim incidentom koji se dogodio u veoma specifičnim okolnostima ja nemam ama baš nikakve veze. Riječ je o političkom skandalu koji nema nikakve veze ni sa mnom, ni sa filmom, pa ni sa ekipom koja ga je radila. Sergejev gest je i mene iznenadio, ali, to se dogodilo, i ja nisam mogao da utičem na to, kao ni na pogrešno interpretiranje moje izjave, koja jeste bila dvosmislena, ali su se svi, što je veoma interesantno, uhvatili za lošiji dio. Teze su zamijenjene, ne mogu da utičem na to kako će to neko i na koji način da protumači. Sve će to proći, film će biti prikazivan, ali šteta je, jer smatram da su baš žitelji Pala trebali da ga odgledaju i da se uvjere zašto ga svi toliko hvale. I vjerujte, beskrajno me iritira cijela ta gungula koja se nepotrebno stvorila oko njega, ali, opet kažem, sve će to proći – izjavio je za S media portal Bjelogrlić.

Nevena Povrenović, ispred „Intermedia Network“, producenata filma „Montevideo“ izjavila je:

– Što se tiče odlaganja prikazivanja filma „Montevideo, Bog te video“ na Palama, nama kao producentima ovog filma je jako žao kada se publici oduzima prilika da pogleda ovo ostvarenje. Shodno s tim smatramo da svaki organizator ima pravo da donosi svoje odluke, te tako i bioskop na Palama. Svoju odluku da odlože projekciju na Palama, uprava bioskopa je saopštila lokalnom distributeru koji bioskopima na lokalu dostavlja kopije ovog filma.

(www.palelive.com / Radio S)

Roditelji: Umjesto izvinjenja uvrede

KAD čujem kako u Sarajevu komentarišu događaje u Dobrovoljačkoj ulici i kada vidim kako neki naši ljudi na svojim prsima nose slike onih koji su naredili ubistvo naše djece, duša me boli. Ko to može da kaže da tamo u maju 1992. godine nije počinio zločin? – kaže, za “Novosti”, Bogda Tomović (na slici), majka 18-godišnjeg Zdravka Tomovića koji je smrtno stradao u Dobrovoljačkoj.

– Ovo što u Sarajevu čine je u najmanju ruku potresanje kostiju naših mrtvih i razaranja naše duše – kaže majka Bogda.

– Svako pominjanje Dobrovoljačke, u meni iznova otvori strašnu, nezaraslu ranu za sinom. A ovih dana, otkako sam saznala da je uhapšen general Divjak, govorim: ako je odgovoran, neka ga stigne zaslužena kazna – kaže, za “Novosti”, Senija Kastrati, iz Požarevca, majka poručnika Nihada (28), stradalog 2. maja 1992. godine u koloni JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

Ona ne može da veruje da ima onih kojima je žao što je Divjak uhapšen i što ne može sa njima da gleda film.

Pročitati još:

Oči javnosti uprte u premijeru filma u Palama

Otkazana premijera filma u Palama

Sergej Trifunović se šepurio u majici Jovana Divjaka

(www.palelive.com / Večernje Novosti)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare