Bjelica sa konsultantima EBRD-a o izgradnji toplane-elektrane

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je sa konsultantima Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ razgovarao o projektu kombinovane toplane-elektrane na bio masu, snage pet megavata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 5,1 milion evra.

Bjelica je rekao novinarima da bi snaga ovog objekta bila četiri megavata toplotne i megavat električne energije, a konsultanti bi trebalo da urade studiju izvodljivosti i pripreme kompletnu tendersku dokumentaciju u saradnji sa EBRD-om.

Prema njegovim riječima, EBRD bi trebalo da obezbijedi 400.000 KM za finansiranje studije izvodljivosti, kao i za finansiranje kompletne dokumentacije za pripremu tendera i objavljivanje tenderskog poziva za potencijalne investitore.

Ona je napomenuo da se opština Sokolac opredijelila za javno-privatno partnerstvo sa potencijalnim investitorima, a očekuje se povoljan kreditni aranžman za investitora od EBRD.

Bjelica je podsjetio da ova opština ima nedovoljan kapacitet sistema centralnog grijanja, čiji je ona vlasnik, te da sistem pokreće jedan kotao na piljevinu sa 75 odsto efikasnosti.

Prema njegovim riječima, više objekata u gradu, što je negdje više od 20.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, nema centralno grijanje, zbog nedovoljnog kapaciteta postojećeg kotla i niskog stepena održivosti postojećeg sistema, jer u ljetnjem periodu ne ostvaruje prihode.

Kombinovana toplana-elektrana na bio-masu bila bi sa parnom turbinom i trebala bi biti postavljena pored postojeće kotlovnice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare