Bjelica: Novi dom – trajno rješenje za studente

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izgradnjom novog studentskog doma, projektne vrijednosti od oko šest miliona KM, biće riješeni problemi smještaja i ishrane studenata četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, korisnika usluga Studentskog centra Istočno Sarajevo, ističe direktor Centra Aleksandra Bjelica.

Novi studentski dom bi trebalo da bude izgrađen na lokaciji u bivšoj kasarni JNA „Slaviša Vajner – Čiča“.

„Zemljište smo dobili od Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, a opština nam je pomogla da dijelom isfinansiramo i građevinski projekat, prema kojem će zgrada doma biti izgrađena na površini od oko 800 metara kvadratnih i sa sedam etaža“ – ističe Bjelica za Srnu i precizira:

„Tu bi bili smješteni i kuhinja i restoran, kao i sve potrebne prateće prostorije“.

Na pet stambenih spratova trebalo bi da bude smješteno 336 studenata, a svaka soba, trokrevetna i četvorokrevetna, u svom sastavu imala bi čajnu kuhinju, kupatilo i balkon.

Projekt je urađen u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srpske o studentskim normativima, a sve pripremne aktivnosti Studentski centar provodi u stalnim konsultacijma sa Vladom Srpske i resornim ministarstvom.

„Projektna vrijednost budućeg studentskog centra iznosi oko šest miliona KM, s tim da smo već uz pomoć donatora obezbijedili polovinu dušeka za taj novi dom, a u pregovorima smo da obezbijedimo i drugi polovinu potrebnih dušeka, jastuka i posteljine“, navodi Bjelica.

Ona nije mogla da precizira tačan datum početka izgradnje doma, jer to uslovljava niz limitirajućih faktora.

Bjelica napominje da je Studentski centar iskoristio činjenicu da su njegovi korisnici na raspustu do početka septembra, te su tokom ljetne pauze okrečene sobe, dok su ostale prostorije uređene i osposobljene za pristojan boravak studenata.

Studenti, njih 442, smješteni su u „Domu 1“, u kasarni „Slaviša Vajner – Čiča“ /219/ i u „Domu 2“, u zgradi Elektrotehničkog fakulteta /223/.

„Uspjeli smo da adaptiramo 16 soba u kasarni `Čiča`, gdje smo renovirali podove i sanirali kupatila. U narednom periodu nastojaćemo da značajnije intervenišemo i u adaptaciji preostalih 46 soba, za šta pokušavamo obezbijediti materijalna sredstva“, navela je Bjelica.

Ona je dodala da na Elektrotehničkom fakultetu Centar raspolaže sa 39 soba koje nisu namjenskog karaktera nego je riječ o preuređenim i prilagođenim laboratorijskim prostorima ovog fakulteta.

Kuhinja i restoran su, takođe, smješteni na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je proširen kapacitet restorana sa 68 na 105 mjesta. Dnevno se priprema oko 1.100 obroka, iako je kapacitet restorana oko 450 obroka, što jasno govori koliko napora Studentski centar i njegovo osoblje ulažu da bi kvalitet ishrane studenata bio na zadovoljavajućem nivou.

„Problem u ovom domu svakako su zajednička kupatila za studente, kao i četvorokrevetne i petorokrevetne sobe. Iako nemamo baš najpogodnije uslove, između osoblja Studetskog centra i studenata vlada razumijevanje, dobra komunikacija i tijesna saradnja na planu podizanja studentskog standarda“, zaključila je Bjelica u razgovoru za Srnu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare