Bila bi čast ugostiti Handkea – osvjedočenog prijatelja Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac istakla je da bi stanovnicima ovog grada bila velika čast da ugoste nobelovca Petera Handkea – osvjedočenog prijatelja srpskog naroda koji je to nebrojeno puta dokazao, čak i na svoju štetu.

Kulašinčeva je rekla da je vijest da je Handke ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost obradovala podjednako stanovnike Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske.

„U saradnji sa Podružnicom Udruženja književnika Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva, uputiću i poziv Handkeu da nam prilikom narednog dolaska u Republiku Srpsku ukaže čast i posjeti Istočno Sarajevo. Stanovnici našeg grada smatraju ga ne samo velikim prijateljem Srba, nego i našim, srpskim nobelovcem“, izjavila je Kulašinčeva Srni.

Kulašinčeva je podsjetila da je Handke nakon boravka i pisanja o Srbiji, ostao ozloglašen i usamljen kao nijedan drugi pisac.

„Cijela Evropa zaboravila je vrijednost njegovih književnih djela, najvećim dijelom zbog toga što je spominjao Veliku Hoču, Sarajevo i Srebrenicu, a samo Srbi danas brane njegovu nagradu. Ovo pokazuje da je ostao istrajan u svojim namjerama i nije raznim međunarodnim faktorima dao da ga ometu u njegovim stavovima“, navela je Kulašinčeva.

Prema njenim riječima, Handke je zagovornik ideje da istinska Evropa živi još samo u Srbiji i Republici Srpskoj, te da postoji neka čistota koja traje dvije hiljade godina.

Iz Podružnice Udruženja književnika Istočno Sarajevo ocijenili su da je Handkeu nagrada zasluženo dodijeljena, jer je osim romana i drama, stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare