Biće raspisan javni poziv za strateškog partnera za „apoteku“

0
Biće raspisan javni poziv za strateškog partnera za

ISTOČNA ILIDŽA – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Istočna Ilidža usvojili su smjernice za dalje djelovanje kada je riječ o Javnoj zdravstvenoj ustanovi /JZU/ „Apoteka Istočno Sarajevo“, kako bi bila sačuvana njena djelatnost, radna mjesta i lokali, s obzirom na to da već drugu godinu posluje sa gubitkom.

Tokom predstavljanja izvještaja o radu za prošlu godinu, direktor JZU „Apoteka“ Predrag Radović rekao je da je gubitak preduzeća iznosio 68.606 KM.

„Na području opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo radi 18 privatnih apoteka, a od prije dvije i po godine i pored same centralne apoteke kod Doma zdravlja i privatna, koja ugrožava naše poslovanje“, naveo je Radović.

On je istakao da ne može uticati na ove uzroke gubitaka, da obrtnih sredstava nema, da konkurenciji ne može da zabrani da posluje, zbog čega su prisiljeni da traže strateškog partnera.

„Ovo nije privatizacija, nego prijedlog da se zaključi ugovor na period od 15 do 20 godina, u kojem bi se ustupila djelatnost, s tim da se preuzmu sve finansijske obaveze prema dobavljačima, zadrže radnici i nastavi rad u postojećim objektima“, istakao je Radović.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović naglasio je da bi uskoro trebalo da bude raspisan javni poziv za strateškog partnera, a u svim mjesnim zajednicama u kojima posluje „Apoteka“ biće obezbjeđeno normalno snabdijevanje lijekovima.

„Trenutno imamo 340.000 KM kapitala koji se nalazi u osnovnim sredstvima i opremi, i ukoliko brzo ne reagujemo, možemo i to da izgubimo. Ide nam u prilog završetak druge faze Doma zdravlja, gdje `Apoteka` ima svoj prostor“, kaže Božović.

Šef odbornika SNSD-a Nebojša Šešlija smatra da je opštinsko rukovodstvo nepripremljeno došlo na sjednicu i neadekvatno odgovorilo na ozbiljnost situacije.

„`Apoteka` je opštinsko vlasništvo i direktor je isti već 20 godina. Sve političke partije su mu davale saglasnost na rad u proteklom periodu i u trenutku kada odlazi u penziju, on stavlja katanac na rad ove javne ustanove“, rekao je Šešlija.

On je naveo da je opština trebalo da prije usvajanja zaključaka, formira komisiju koja će adekvatno pripremiti materijal i sagledati situaciju u ovom preduzeću, te zatim donijeti odluku o tome kako dalje djelovati.

Osim centralne apoteke kod Doma zdravlja, u okviru JZU „Apoteka Istočno Sarajevo“ djeluju još apoteke u Vojkovićima, Mladicama, Trnovu i Rogatici.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili i inicijativu za pokretanje postupka osnivanja novog naseljenog mjesta pod nazivom Istočno Sarajevo u ovoj lokalnoj zajednici, čime će biti riješen problem na koji su građani ukazivali godinama.

„Ova inicijativa sada će biti upućena Vladi Srpske, koja bi u saradnji sa Geodetskom upravom trebalo da je potvrdi, tako da će novorođenim bebama kao mjesto rođenja ubuduće biti upisano Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža, umjesto dosadašnjeg Kasindola“, naveo je Božović.

Odbornici su usvojili i nacrte dva regulaciona plana kojima će biti unaprijeđen razvoj urbanog dijela Istočne Ilidže.

Regulacionim planom „Bijelo Polje“ trebalo bi da na 1.500 metara kvadratnih preduzeće „Total trejd“ otvori poslovni objekat u kojem će biti zaposleno 20 radnika sa područja opštine Istočna Ilidža.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare