Biće postavljena trajna minska ograda u Baljkovici

0
Biće postavljena trajna minska ograda u Baljkovici

ZVORNIK – U Mjesnoj zajednici Baljkovica, kao jednoj od najviše ugroženih od mina na području grada Zvornika, trajnom minskom ogradom biće ograđena površina 130.300 metara kvadratnih, rekao je vođa Tima Crvenog krsta Republike Srpske za upozoravanje na opasnosti od mina Dejan Galić.

Galić je rekao da je, u okviru Programa upozoravanja na opasnosti od mina, predviđena i edukacija oko 900 učenika od četvrtog do devetog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Prema njegovim riječima, treća aktivnost je opremanje dva školska igrališta sa spravama za djecu u mjesnim zajednicama Čelopek i Drinjača.

On je podsjetio da se ovaj program realizuje zahvaljujući Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Republike Srpske i Gradu Zvorniku.

Koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina u Crvenom krstu Republike Srpske Snežana Kovač napomenula je da se ove godine završavaju aktivnosti u okviru ovog programa na teritoriji grada Zvornika.

„Mi smo sa ovim programom na regiji Birač prisutni pet godina, a u gradu Zvorniku tri, i ove godine završavamo sve aktivnosti predviđene planom“, rekla je Kovačeva.

Predsjednik Mjesne zajednice Baljkovica Risto Rebić zahvalio je gradskoj Službi civilne zaštite i Crvenom krstu, kao i donatorima koji finansiraju ovaj program, jer su shvatili problem koji imaju mještani ovog sela i angažovali su se na njegovom rješavanju.

„Postavljanje trajne ograde oko minsko-eksplozivnog polja mnogo će značiti za Baljkovicu, ali i za okolna sela čije se stanovništvo kreće na tim terenima“, rekao je Rebić i podsjetio da se tu nalazi i lovište, pa će ljudi koji dolaze sa strane biti upozoreni trajnom ogradom gdje je minsko polje.

Program upozoravanja na opasnosti od mina trebalo bi da bude završen do druge polovine maja.

U prethodne dvije godine u okviru istog programa izvršena je rekonstrukcija i obnova trajne ograde na Mlađevcu kod Zvornika dužine 1.150 metara, postavljeno je devet bilborda minske situacije i sprovedene su edukacije u školama i sa drugim ciljnim grupama.

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments