Biće osnovan centar za ruske studije

0

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić i rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska Roman Vlasov potpisali su danas u Istočnom Sarajevu sporazum o osnivanju centra za ruske studije na ovom univerzitetu.

Vlasov je izjavio da odnosi Rusije i Srpske zahtijevaju prevazilaženje krize ideja, te formiranje novih projekata zajedničkog razvoja u ekonomskoj, političkoj, obrazovnoj i drugim sferama.

On je rekao da je rad konferencije prije svega vezan za evroazijsko prostranstvo i da će zaključci konferencije omogućiti da uzajamnu saradnju konkretizuju, a postavljene zadatke riješe na savremenom nivou koji uključuje interese i specifičnosti slovenskog svijeta.

Roman Vlasov
Roman Vlasov

„Da bismo organizovali efektivna rješenja, neophodna je naučno-praktična saradnja i razvoj takvih mehanizama koji će omogućiti stabilnost i konkurentnost u složenom vremenu krize“, istakao je Vlasov novinarima u pauzi konferencije „Slovenski svijet: geoekonomija, bezbjednost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bh dijalog“, koja se danas održava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da se na skupu govori o odnosima Rusije i Balkana sa geopolitičkog, demografskog i ekonomskog stanovišta.

„Mi sa Rusijom imamo odnose kroz tri stuba. Jedan je vrlo značajan, a to je da je Rusija članica Savjeta bezbjednosti UN i ima pravo veta, drugi stub jeste ekonomska saradnja u kojoj Rusija ima sve veći uticaj, pogotovo u okviru energetskog sektora. Treći stub jesu demografske perspektive Rusije i zapadnog Balkana koje su i dalje u recesiji“, istakao je Pašalić.

On je naglasio da je veoma bitna razmjena studenata i nastavnika ne samo sa Rusijom, nego i sa Kinom, sa kojom Univerzitet već ima izuzetne odnose.

„Imamo osnovan njihov centar, Odsjek za kineski jezik za koji vlada veliko interesovanje. Nedavno smo potpisali sporazum i sa Rumunijom“, rekao je Pašalić i dodao da kroz naučne skupove treba doći do rezultata kako bi nastavili saradnju i intenzivirali je na evroazijskom prostoru.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo Draga Mastilović rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Sibirska škola korporativng upravljanja iz Omska intenzivno razvijaju međunarodnu saradnju u prethodne dvije godine i da je današnja konferencija samo dio tog procesa.

Mastilović je istakao da je Filozofski fakultet jedan od rijetkih koji može da se pohvali činjenicom da ima studente u razmjeni od Kine, preko Rusije, Mađarske, Slovenije i Francuske do Španije, i da tu bogatu međunarodnu saradnju nastaviti da razvijaju u narednom periodu.

„Na konferenciji se raspravlja o evroazijskom prostoru, njegovom značaju i uvezivanju država Balkana, ne samo Republike Srpske. Imamo niz konkretnih prijedloga, među kojima je da se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu osnuje centar za ruske studije koje će obuhvatati sve segmente izučavanja i saradnje kada je u pitanju ruski jezik, ruska kultura“, izjavio je Mastilović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da očekuje da ova konferencija da određene zaključke koji će donijeti benefite akademskoj, kulturnoj i poslovnoj saradnji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare