Biće obezbijeđeno 2,5 miliona KM za Centar za poljoprivredu

0

SOKOLAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da bi prva faza oživljavanja Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu trebalo da bude završena ove godine uz pomoć 1.200.000 dolara Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu /FAO/ i 100.000 KM Vlade Srpske.
Mirjanić je rekao novinarima da je za oživljavanje rada Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području potrebno kompletirati i osavremeniti opremu za rad, te nabaviti određenu mehanizaciju.

„Vlada Srpske će Centru na Majdanima kod Sokoca prenijeti na korištenje od 150 do 200 hektara obradivog zemljišta, na kojem bi mogla da bude organizovana proizvodnja“, kaže Mirjanić.

On je istakao da bi FAO trebalo da definiše način na koji će navedena sredstva biti potrošena, kao i dinamiku postavljanja aparatura koje su neophodne za rad.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske naglasio je da je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje izgrađen kao naučnoistraživački, stručni i razvojni kapacitet, sa zadatkom da ponudi mnoga rješenja poljoprivrednicima BiH.

U projektu revitalizacije Centra u brdsko-planinskom području na Sokocu, uz proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira, predviđena je i proizvodnja sitnih sjemena krmnog bilja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će za 60 dana biti pripremljena potrebna dokumentacija, nakon čega će doći do konkretizacije projekta.

Bjelica je naveo da su prije mjesec dana u Centar došli profesori sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i FAO, te procijenili prvu investiciju na 2,5 miliona KM.

„Posredstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobili smo obavještenje da je FAO obezbijedio 55.000 dolara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za revitalizaciju Centra za poljoprivredu“, istakao je Bjelica.

On kaže da je ovog proljeća na imanju Centra izvršeno oranje i pripremljeno zemljište za sjetvu na 250 do 300 dunuma.

U Centru za poljoprivrednu proizvodnju na Sokocu trenutno je angažovano pet radnika koji će obavljati osnovne poslove do potpunog oživljavanja rada Centra.

Iz lokalne uprave Sokolac tvrde da na projektu revitalizacije rade već petu godinu i da su uspjeli da sačuvaju dio imovine od otuđivanja, nakon pokretanja stečaja.

Vlada Republike Srpske kupila je 2013. godine imovinu Centra za 877.000 KM, ali je propao pokušaj njegovog oživljavanja.

Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom području integrisan je prošle godine u Poljoprivredni institut Banjaluka.

Aktivnosti na revitalizaciji Centra značajan su iskorak u stvaranju uslova za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom područjua za BiH u cjelini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare