Biće obezbijeđeni najnoviji lijekovi za rijetke bolesti

0

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti, čime će ovim pacijentima biti obezbijeđeni pojedini najnoviji u svijetu dostupni lijekovi.

U otvorenom postupku za ovu godinu nabavlja se sedam lijekova za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

Iz Fonda su naveli da je vrijednost nabavke 4,5 miliona KM bez PDV-a, a obavještenje o nabavci sa svim detaljima dostupno je i na internet stranici Fonda.

U saopštenju podsjećaju da je na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, Narodna skupština po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Time je Fondu omogućeno da lijekove za rijetke bolesti nabavlja u okviru posebnog programa, odnosno obezbjeđeni su uslovi za raspisivanje javne nabavke za ove lijekove, koja je pokrenuta nakon sprovođenja neophodnih procedura.

U Fondu pojašnjavaju da su javnu nabavku raspisali na osnovu potreba, koje je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Kako navode, Fond je i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a nakon što se realizuje javna nabavka, trebalo bi da im budu dostupne i najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

U Fondu napominju da je u pitanju međunarodni javni tender i da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH ovakvi otvoreni postupci traju minimalno 40 dana, te da je neophodno je strpljenje i razumijevanje jer okončanje kompletne procedure zavisi od više faktora na koje Fond ne može da utiče.

Osim duge procedure, okončanje javne nabavke zavisi i od zainteresovanosti proizvođača, odnosno distributera koji bi trebalo da u predviđenom roku prikupe potrebnu dokumentaciju.

Iz Fonda podsjećaju da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj zdravstvena zaštita u potpunosti obezbjeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i oslobođeni su plaćanja participacije bez obzira na dijagnoze i godine života za sve ono što spada u prava iz zdravstvenog osiguranja.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare