Bez korone – zahvaljujući pravovremenim mjerama i disciplini

0

FOČA – Foča je jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj u kojoj nije bilo pozitivnih na virus korona, čemu su značajno doprinijeli pravovremeno reagovanje opštinskih i zdravstvenih službi, kao i disciplinovano ponašanje građana, rečeno je danas na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Trenutno je u Foči pod zdravstvenim nadzorom 18 osoba, a za 228 lica završen je nadzor.

Na kovid odjeljenju Univerzitetske bolnice Foča ostala su još dva pacijenta iz Kalinovika pozitivna na virus korona, a oporavilo se šest lica, od kojih pet iz Kalinovika i jedno iz Gacka.

Niko od pacijenata nije imao teže tegobe, tako da nije bilo potrebe za upotrebu respiratora, rečeno je na sastanku.

Načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je od prvog dana krize formiran opštinski Štab, koji je u početku zasjedao svakog dana i koji je okupio sve relevante ljude zadužene za određene oblasti.

„Poštovali smo mjere Republičkog štaba, ali smo neke i pooštravali, a sve bojeći se da ne bude nekih propusta, tako da smo uradili veliki posao. Sada kada smo priveli, otprilike, kraju ovu prvu fazu možemo reći da su mjere dale odlične rezultate uz zahvalnost građanima što su sve to poštovali“, napomenuo je Mašić.

On je naveo da je utrošeno više od 30 tona dezinfekcionih sredstava, te da je besplatno podijeljeno više od 8.000 maski.

„Veliki posao su uradili ljudi iz zdravstva, iz Doma zdravlja i Univerzitetske bolnice, zatim svi od policije do Civilne zaštite, vatrogasci, Crveni krst, Centar za socijalni rad, preduzeća `Izvor` i `Komunalac`, koji su pojačano čistili grad i radili dezinfekciju. Bilo koga da zaboravimo neće biti u redu“, naglasio je Mašić.

Opštinske službe nisu zaboravile ni socijalno ugrožene, pa je u periodu krize izazvane virusom korona u Foči podijeljeno više stotina paketa humanitarne pomoći.

„Niko ne može reći, bilo da je u kategoriji starih, u kategoriji socijalnih slučajeva, nezaposlenih, višečlanih porodica, da nije dobio neku vrstu pomoći. To je dobro što je tako i trudićemo se da nastavimo takvu dinamiku i dalje“, rekao je Mašić.

Studentski dom u Foči, koji je u ovom periodu bio namijenjen za pacijente pozitivne na virus korona sa lakšim simptomima, a za čim nije bilo potrebe jer je bilo dovoljno mjesta u Univerzitetskoj bolnici, vraćen je studentima.

Od 1. juna, studenti mogu ući u svoje sobe, rečeno je na sastanku Štaba.

Štab je konstatovao da je sada ostalo na građanima da budu oprezni i da je na ispitu njihova lična odgovornost.

Svima je, a posebno ugostiteljima, trgovcima i vlasnicima drugih radnji, preporučeno da se pridržavaju propisanih mjera uz savjet građanima da ne idu u lokale i objekte u kojima se mjere ne poštuju, što bi takvima to bila najbolja kazna.

Trenutni režim rada ugostiteljskih i trgovinskih radnji biće na snazi do ponedjeljka, 25. maja, kada bi opštinski Štab trebalo da definiše radno vrijeme nakon ukidanja vanrednog stanja i policijskog časa.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare