Besplatno školovanje i smještaj – prednosti studiranja u Srpskoj

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovao je danas „Dan otvorenih vrata“ za više od 500 maturanata srednjih škola iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Han Pijeska, Sokoca, Pala, Rogatice, Višegrada, Rudog i Čajnica radi upoznavanja o prednostima studiranja na 15 fakulteta koje nudi ova obrazovna ustanova.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na ovom univerzitetu Jelena Krunić rekla je
novinarima da budući studenti imaju velike prednosti tokom studiranja na ovom univerzitetu i u Republici Srpskoj, zahvaljujući podršci Vlade Srpske koja je obezbijedila besplatno školovanje i smještaj u studentskim domovima.

Krunićeva je istakla da je resorno ministarstvo predložilo oko 1.847 mjesta za studente prvog ciklus studija ove godine.

Prema njenim riječima, od druge godine studija, studenti mogu dobiti i stipendije resornog ministarstva, te da im je na raspolaganju 49 različitih studijskih programa prvog ciklus studija na 15 fakulteta i dvije akademije u 10 gradova i opština istočnog dijela Republike Srpske.

„Želimo da budući studenti upoznaju svijet sa nama i prošire horizonte, jer jedan dio školovanja mogu provesti i na nekom od univerziteta u Evropi i svijetu“, poručila je Krunićeva, navodeći da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studira više od 400 studenata iz 18 različitih zemlja.

Ona je navela da su već organizovali „Dan otvorenih vrata“ za srednjoškolce početkom marta i u Doboju, Bijeljini, Trebinju, a završavaju danas na Palama gdje buduće studente upoznaju sa studijskim programima koje nude.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo rekao je da su posljednjih par godina izmjenili nastavni plan i program i prilagodili ga potrebama tržišta rada.

Đogo je dodao da na Ekonomskom fakultetu na Palama od ove godine prvi put postoji smjer digitalna transformacija kao zanimljiva kombinacija znanja iz ekonomije i IT sektora.

„Postoje i studijski program ekonomija, turizam i hotelijerstvo, koji se pokazao kao pogodan jer se turizam u Republici Srpskoj sve više razvija i studenti nemaju problema da nađu posao“, naveo je Đogo i dodao da na drugom ciklusu imaju pet studijskih programa.

On je naveo da Ekonomski fakultet Pale trenutno radi na uvođenju trećeg ciklus studija.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da dugi niz godina školuju kvalitetne pravnike.

„Uspjevamo da ostvarimo spoj teorijske nastave i prakse koja se održava u više od 20 različitih institucija“, istakao je Marković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je opštine u sastavu grada nude dosta sadržaja i kvalitetan život tokom studija.

„Vrijeme studentima neće proći samo u studiranju i učenju, već će imati i priliku za dobar društveni život“, istakao je Ćosić.

U sportsko-poslovnom centru „Peki“ maturanti iz srednjih škola Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Han Pijesku, Sokoca, Pala, Rogatice, Višegrada, Rudog i Čajniča posjetili su štandove članica Univerziteta nakon čega su posjetili fakultete na Palama i obišli studentski dom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare