Besjeda o Svetom Savi

0
SOKOLAC – U duhovnom centru crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu večeras je, povodom školske slave Svetog Save, održana Svetosavska akademija na kojoj su članovi dramske sekcije ovdašnjeg Srednjoškolskog centra kazivali prvu studeničku besjedu Svetog Save.
Članovi ove sekcije kazivali su dio iz zavještanja jezika, a to su riječi Stefana Nemanje koje je zabilježio Sveti Sava.

Dočarani su likovi iz srpske prošlosti – Petar Petrović Njegoš, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Miloš Obrenović, Nadežda Petrović i Nikola Tesla.

Na Svetosavskoj akademiji uzimani su citati iz djela ovih srpskih velikana koji su prilagođeni sadašnjem vremenu.

Učenice ove škole su pjevale etno i kosovske pjesme – „Mjesečina“, „Crven cvijete“, „Preletješe ptice lastavice“, kao i pjesmu „Ko udara tako pozno“, srpskog pjesnika Vojislava Ilića, koja je nastala 1890. godine, a intonirana je Himna Svetom Savi.

Na Svetosavskoj akademi uručena je zahvalnica učenici ove škole Dragani Arbinji za najbolji literarni rad u Republici Srpskoj u konkurenciji 30 radova iz 15 srednjih škola, na konkursu koji je raspisalo resorno ministarstvo o temi Republika Srpska, povodom njene krsne slave.

(www.palelive.com / Srna)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare