Belenzada: Obračunavati kamate na kašnjenje isplate plata

0

ZVORNIK – Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da Republika Srpska mora donijeti zakonsko rješenje kojim bi se na kašnjenje isplate plate za svakog radnika obračunavala kamata, kao što to u svom poslovanju rade banke ili Poreska uprava Republike Srpske.
Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je Srni da bi, kada bi se u tom smislu donijelo zakonsko rješenje, na svako kašnjenje isplate plata obračunavala kamata u korist radnika.

„U tom slučaju svaki poslodavac bi na vrijeme isplaćivao platu radnicima, što i jeste cilj“, rekao je Belenzada i podsjetio da bi time bila prekinuta praksa da se mnogi radnici odriču i po nekoliko neisplaćenih plata, samo da bi na vrijeme u narednom periodu, odnosno mjesec za mjesec, bili isplaćivani.

Belenzada smatra da najavljene reforme koje sprovodi Vlada Republike Srpske ne mogu samo da idu u pravcu da se štedi na radnicima, dok se i dalje malo čini na smanjivanju javne potrošnje i smanjenju opterećenja privrede, nekontrolisanom postupku javnih nabavki i drugim radnjama koje mogu značajno doprinijeti najavljenim reformama.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo da se preko Pravilnika o radu rješavaju sva prava radnika bez kolektivnih ugovora i pregovora sa sindikatima, zbog čega se dolazi u situaciju da se ne poštuju odredbe Zakona o radu.

Belenzada je naglasio da Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da se, ukoliko postoji potreba u preduzećima ili ustanovama za iskazivanjem viška radnika, prvo mora donijeti program zbrinjavanja radnika sa jasno definisanim kriterijumima, pa tek onda pristupiti izradi sistematizacije u skladu sa donesenim aktima.

„Radnici ne bi trebalo da se otpuštaju sa posla ukoliko nisu izmirene sve obaveze prema njima“, naveo je Belenzada.

On je naglasio da se, s obzirom na trenutnu situaciju u „Željeznicama Republike Srpske“, mora obustaviti primjena Pravilnika o sistematizaciji do donošenja Plana socijalnog zbrinjavanja svakog otpuštenog radnika.

Belenzada kaže da se zbog nepotpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora došlo do zabrinjavajućeg stanja u kome je poremećen sistem raspodjele vrijednosti, jer su potpisivanjem posebnih kolektivnih ugovora u javnom sektoru, radnici u privredi ostali u težem položaju.

Belenzada je rekao da je Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske razmatralo, između osalog, primjenu odredbi pojedinih članova Zakona o radu, te o pitanjima pregovaranja i zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare