Bećković: Srpski jezik brine više o nama nego mi o njemu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Akademik Matija Bećković istakao je večeras u Istočnom Sarajevu da se Srbi mogu ponositi srpskim jezikom, koji je živ i više se brine o srpskom narodu, nego narod o njemu.

Bećković je na poetskoj večeri, koja je održana u punoj sali amfiteatra Elektrotehničkog fakulteta, rekao da su ljudi došli da slušaju pjesme i poeziju na svom maternjem jeziku.

„Nema nikakvih vatrometa, muzike ili spotova koje bi slušali, nego samo sazvučja maternjeg jezika i satreptaji onoga što znaju i osećaju“, rekao je Bećković novinarima.

On je dodao da ovakvim događajima Srbi demantuju usvojenu presudu poeziji i kulturi, te istakao da ovakve kulturne manifestacije i dalje postoje u Republici Srpskoj.

„Slušao sam jednu etno-grupu koja pjeva `Oj Zmijanje živi u slobodi, u tebi se Petar Kočić rodi` i nastavio sam tu pjesmu redalicom koja nije imala kraja – `Mrkonjiću živi u slobodi, tu se Sveti Vasilije rodi`, pa redom, `Oj Grmeču živi u slobodi, u tebi se Branko Ćopić rodi`, i `Veseli se na Drini ćuprijo, Ivo te je Andrić proslavio`“, rekao je Bećković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović naglasio je da treba pažljivo slušati sve riječi koje izgovori akademik Matija Bećković, jer je to, kako je naveo, istorija i nešto iz čega se može naučiti mnogo toga.

„Čast je bila danas prisustvovati i slušati velike mislioce među kojima je i naš akademik Matija Bećković, od kojeg stvarno možemo svi naučiti bez obzira koliko znanja imamo i koja smo zvanja stekli“, naveo je Popović.

Poetsko veče sa Matijom Bećkovićem organizovano je večeras u Istočnom Sarajevu u okviru naučne i kulturno-umjetničke manifestacije „Dani Žarka Vidovića“ koju organizuju Filozofski fakultet iz Pala, Centar za helenske studije i Kulturni klub „Fronesis“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare