Barović: Čika Jova Zmaj veliki humanista i novinar

0

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladimir Barović održao je predavanje na Palama o ličnosti i djelu Jovana Jovanovića Zmaja koji je, kako je rekao, široj javnosti poznat kao čuveni srpski pjesnik, stvaralac za djecu, novinar i izdavač.

On je istakao da 90 odsto građana percipira Čika Jova Zmaja kao pjesnika za djecu, ali da je njegov ukupni rad mnogo širi.

„Bio je ljekar, novinar i veliki humanista koji je skupljao humanitarnu pomoć za izbjegla lica, ljude koji su bili pogođeni ratovima 1876. godine. Srž moga istraživanja o Jovi Zmaju jeste njegov novinarski, urednički rad“, rekao je Barović.

On je istakao da je Jova Zmaj svojim radom bio impozantan, dosljedan borac za očuvanje prava srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, a njegovi tekstovi u humorističkim i dječijim listovima govorili su o političkim temama o kojima se u dnevnim listovima nije smjelo pisati.

Prema njegovim riječima, poslije tragične smrti svoje porodice Zmaj Jova nije klonuo duhom već počinje da piše poeziju za najmlađe koja je prepoznatljiva i dan danas i ima neprolaznu vrijednost.

Najznačajnije Zmajeve zbirke pjesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“.

Barović je rekao da će do kraja godine održati još dva predavanja na kojima će biti iznesene zanimljive biografije i manje poznati podaci o velikim istorijskim ličnostima koje su bile poznate kao urednici i novinari.

On je dodao da je riječ o onima koji su pisali o problemima srpskog naroda u BiH za vrijeme austro-ugarske okupacije i borili se za prava Srba, za njihovu kulturnu i prosvjetnu emancipaciju.

Vladimir Barović predavač je na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dobitnik je brojnih priznanja za rad u medijima i angažovanje u kriznim situacijama.

Predavanje je održano sinoć u Kulturnom centru Pale u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare