Banduka: Egzodus i dalje traje

0
Banduka: Egzodus i dalje traje

SOKOLAC – Predsjednik Zavičajnog udruženja „Srbi sarajevske regije“ u Bratuncu Vidomir Banduka smatra da egzodus sarajevskih Srba i danas traje.

On je prisustvovao polaganju vijenaca na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu, povodom obilježavanja 22 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva i okolnih opština.

Banduka je nakon egzodusa iz Hadžića našao krov nad glavom u Bratuncu, gdje i sada živi sa porodicom, ali ne zaboravlja dane kada je kolona Srba iz sarajevskih opština krenula ka svom utočištu i spasu.

„Prvi moj utisak u ovom hladnom danu, mada nije hladan kao ti dani u vrijeme našeg iseljavanja, jete da naš egzodus i dalje traje“, rekao je Banduka novinarima.

Posjetivši juče zavičaj uvjerio se, kako kaže, ko sve otkupljuje srpska imanja i zemlju, pod kojim uslovima i na koji način – i to ga dodatno boli.

On smatra da se napušteni zavičaj ne može nadoknaditi ničim, ali da sarajevski Srbi nisu imali drugog izbora.

„Da sad sve to vratite na neki način kao točak istorije, te dane iseljavanja i ovo što se danas dešava, mogu da zaključim da naš egzodus nije završen i da mi koji smo se iselili nismo našli mjesto za življenje onakvo kakvo smo imali“, ocjenjuje Banduka.

Prisjećajući se tih dana, Banduka kaže da je bilo teško i tužno, ali da je bilo čak i lijepih trenutaka.

NJemu je ostala u sjećanju slika Srba iz Hadžića koji su sa zaprežnim kolima, harmonikom, ploskom i pjesmom koja se pjevala da odagna tugu, a ne da pokaže radost, krenuli sa svojih vjekovnih ognjišta.

On to smatra velikom žrtvom i iskazivanjem snage srpskog naroda da odbrani Republiku Srpsku.

„Hoće li tako istorija povrditi ili neće – ne znam, ali će sigurno u sjećanju tih ljudi ostati uvjerenje da danas ne bi bilo Republike Srpske da mi nismo učinili takvu žrtvu i da Srbi nisu napustili Sarajevo“, ističe Banduka.

Banduka je napustivši svoje imanje krenuo ka Romaniji sa kćerkama koje su tada imale jednu i po i sedam godina, a starija kćerka se i danas sjeća ukusnog sendviča koji je dobila na punktu za izbjeglice na Ravnoj Romaniji.

On napominje da je zadatak Zavičajnog udruženja „Srbi sarajevske regije“, na čijem je čelu, da sačuva od zaborava mjesta iz kojih potiču, običaje i tradiciju, porijeklo, ulogu predaka u odbrambenim ratovima i egzodus sarajevskih Srba sa prostora na kojima su živjeli vijekovima do Dejtona.

Zavičajno udruženje sarajevskih Srba u Bratuncu je 3. marta organizovalo obilježavanje egzodusa služenjem parastosa za svoje poginule borce i civile u odbrambeno-otadžbinskom ratu i održalo malu svečanu akademiju.

Glavna poruka upućena mlađim naraštajima jeste da se ne smiju zaboraviti srpske žrtve i krajevi iz kojih su Srbi morali otići.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments