B92: Jahorina – skijanje u komšiluku

0

Bosanska ljepotica Jahorina nije bilo kakva planina. To zna veliki broj onih koji joj daju prednost u odnosu i na mnoga druga evropska zimovališta.

 

Jahorina svakako nije planina u koju se u posljednjih dvadeset godina naročito ulagalo. Pa ipak, njena priroda i smještaji koje nudi zaista razoružavaju, pa su je još 1923. posjetili prvi skijaši iz Sarajeva, a na njoj izgrađen prvi hotel.

Sada je omiljena među skijašima iz zemalja iz okruženja prije svega zbog niskih cijena boravka i ski pasa, ali i njene blizine. Jahorina pripada Dinarskom planinskom sistemu Bosne i Hercegovine, a njen najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine.

Zahvaljujući tome, zimi je prekrivena i do tri metra debelim sniježnim pokrivačem, što je bilo dovoljno da bude odabrana za Olimpijsku planinu 1984. godine.

Od Sarajeva je udaljena 30 kilometara a od Pala 15, što znači da se nadomak odmarališta i skijališta možete opustiti i u noćnom životu.

Ipak, dobar provod možete naći praktično tik uz stazu u diskotekama „Bord“ i „Lavina“, a za nešto mirniju varijantu i provod u prisnijoj atmosferi, pravo pravi izbor je etno-kafe „Pegi”.

 

Skijanje na Jahorini


Sezona na Jahorini traje gotovo pet mjeseci – od decembra do sredine aprila.

Skijašima je na raspolaganju više od 20 kilometara dobro uređenih staza za alpsko skijanje, sedam žičara i šest ski liftova. Od otvaranja Fakulteta za fizičku nastavu u opštini Pale, na Jahorini je otvoren veliki broj ski škola, kako za djecu tako i za odrasle a za sve početnike postoje adekvatne staze sa blagim padom.

Cijene obuke u zavisnosti od broja osoba kreću se od 30 do 50 konvertibilnih maraka (od 15 do 25 evra).

Za četiri i više osoba tarifira se po 10 do 15 po osobi, s tim da gosti nekih pansiona i hotela imaju popuste od deset odsto. U posljednjih nekoliko godina na Jahorinu dolazi sve veći broj stranih turista, uglavnom iz Hrvatske i Slovenije zbog niskih cijena ski pasa i smještaja.

Naime, svake godine ski pas na Jahorini prodaje se do početka decembra po promotivnim cijenama, pa ko se na vrijeme organizuje, može uživati u zimskim čarolijama po cijeni od 280 konvertibilnih maraka (140 evra) za sezonsku kartu i noćno skijanje, dok sa propusnicom za parking košta 330 KM (165 evra).

Dnevni ski pas košta od 13 do 15 evra za odrasle, odnosno desetak evra za djecu, dok sedmodnevna košta 87 za odrasle, to jest 56 evra za decu. Poseban doživljaj je noćno skijanje, jer su mnoge staze osvetljene, a jedna od najlepših jesu Poljice.

Ima mjesta i za ljubitelje ekstremnih sportova koji mogu uživati na stazama za snoubord, skakaonici ili ledenoj steni za penjanje.

 

Smještaj na Jahorini


Poslije ratnih razaranja tokom kojih je dobar dio hotelskih i smještajnih kapaciteta propao, renovirani su ili su nicali novi hoteli. Najpoznatiji među njima je svakako „Bistrica“ koji je u sastavu Olimpijskog centra.

Ima tri zvjezdice i sportsko-rekreacioni dio naročito pogodan za pripreme sportista. Sedmodnevni polupansion u „Bistrici“ košta oko 200 evra.

Ukoliko bi vam prijao nešto ekskluzivniji smještaj, hotel „Vučko“ je najbolji izbor. Taj hotel zapravo je nasljednik ekskluzivnog hotela izgrađenog za potrebe Olimpijskih igara u Sarajevu i nudi veliki broj spa i relaksacionih tretmana. Većina apartmana ima terasu ili balkon, a u većim je ugrađen kamin sa zatvorenim ložištem.

Cijena trodnevnog polupansiona kreće se od 130 do 240 evra po osobi u zavisnosti od toga za koji datum se odlučite.

Uvijek je dobro rješenje odabrati i neki od mnogobrojnih apartmanskih smještaja od kojih neki nude i sva tri obroka uračunata u prilično povoljnu cijenu.

 

Šta obići: Sarajevo, Pale…

Jahorina sigurno nije samo planina za skijaše, jer ima odlične trim staze i prostor za pješačenje do zaravnjenih mijesta za posmatranje panorame Sarajeva ili Romanije.

Jedan od prirodnih dragulja Jahorine je pećina Orlovača u kojoj je prije više od 16 hiljada godina živio predak mrkog medvjeda, takozvani pećinski medvjed. Osim toga, krase je veoma živopisni stalagmiti, stalaktiti i halaktiti sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima koji su zaslužni za to što je svrstana u jedan od najljepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini.

Ako ste ljubitelj izleta, najbolje je da posjetite netaknutu prirodu Kadinog vrela u podnožju Jahorine koje se nalazi u gornjem toku rijeke Prače.

Sarajevo

Put na Jahorinu ne bi bio pravi, ako ne biste svratili u Sarajevo. Treba obići nezaobilaznu Baščaršiju i tu navratiti na ćevape. Vrijedi pojesti i kolače u nekoj od poslastičarnica, ali i pazariti nešto u velikom Gazi Husrevom ili Brusa Bezistanu. Tu možete pazariti razne tkanine, posrebreno i bakarno posuđe, filigranski nakit i zanimljivu, orijentalnu garderobu.

Ukoliko ste više zainteresovani za noćni život, vrijedi otići u kafane „Igman“ i „Bosna“ ili u čuvenu „Slogu“.


Pale

Pale je posljednjih godina postao razvijen trgovinski centar. Hrana je u restoranima u velikim tržnim centrima veoma jeftina, pa sigurno nećete biti gladni, a osim toga možete potražiti i povoljnu garderobu i obuću.

Od Pala do Jahorine možete poći taksijem koji na toj relaciji košta oko 15 evra.

(www.palelive.com / B92)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare