Azilanti iz Palestine napali obezbeđenje u Istočnom Sarajevu

0

U Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu sinoć je (23. avgusta) oko 20 sati grupa korisnika ovog centra izazvala nered i fizički napala službenike osiguranja te načinila određenu materijalnu štetu u Centru.

Pometnju je izazvao Ahmed Maji državljanin Palestine, koji ne poštujući kućni red, pokušao na silu izaći iz muškog odjela, u čemu je spriječen uz objašnjene da će izaći vani zajedno sa ostalim korisnicima.

U tom momentu korisnik Centra Zeyad Al Gertani, državljanin Iraka, pritrčao je stolu gdje se nalazila kaseta sa lijekovima koju baca na pod i pokušava da prevrne sto, u čemu su ga spriječili službenici osiguranja. Al Gertani ih je potom gađao stolicom, dok je alžirski državljanin Gaci Nurudin iščupao sa zida telefonsku govornicu i njom gađao jednog službenika osiguranja, koji je uspio izbjeći ovaj udar.

Kada je vođa smjene izdao naredbu da se svi korisnici upute u svoje sobe, grupa korisnika je udovoljila zahtjevu Al Gertanija te stolicama napala službenike osiguranja Centra.

U toku smirivanja situcije tri službenika su zadobila povrede.

Neredi su prestali nakon što su službenici osiguranja Centra, uprkos fizičkim nasrtajima Gaci Nurudina i Smail Jetija, uspjeli fizički savladati i izolovati Al Gertanija od ostalih korisnika, nakon čega su se u svoje sobe povukli i ostali korisnici Imigracionog centra.

Službenici osiguranja su u toku smirivanja situacije i uspostavljanja reda upotrijebili fizičku snagu poštujući načelo proporcionalnosti, na taj način da su koristili samo onaj nivo prinude koji je adekvatan opasnosti, s obzirom da se radilo o aktivnom otporu korisnika, odnosno napadu korisnika na službenika osiguranja i ne postupanju po naređenjima vođe smjene da prestanu sa napadom.

Uviđaj su na licu mjesta izvršili pripadnici policijske stanice Istočno Sarajevo po naredbi dežurnog tužioca. Komplertan događaj snimljen je kamerama video nadzora Centra, a nadležnom tužilaštvu bit će podnijet izvještaj o ovom neredu- stoji u saopštenju iz kabineta direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=NmIrKAOtjuQ}

(RTV IS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare