Auto-put Beograd-Sarajevo zaobilazi Nacionalni park Mokra Gora

1
Ilustracija

Jedan od potpisanih dokumenata Srbije sa Turskom je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ideja za taj auto-put stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Raškoj.

U saobraćajnom institutu CIP u Srbiji napravljen je generalni projekat auto-puta kojim će biti povezani Požega i Užice, javio je RTS.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Auto-put će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku, a projektanti kažu da će dio auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pošto će 60 kilometara koštati čak 760 miliona evra.

„Ovaj auto-put dug je 60,65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela“, kaže odgovorni projektant CIP-a Dragoslav Dragićević.

U CIP-u navode da je Turska zainteresovana za izgradnju ne samo puteva u Srbiji, već i željeznica.

Zbog velikog priliva robe sa Bliskog istoka i sve većih ograničenja ekologa u kamionskom transportu, Turska traži da se i željeznički pravac Niš-Dimtrovgrad-Bugarska-Turska što prije obnovi i prilagodi većim brzinama.

Direktor CIP-a Milutin Ignjatović kaže da je riječ o dvokolosječnoj pruzi brzine do 200 kilometara na čas.

„Ovaj pružni pravac radiće se bez ukrštanja sa putevima, ništa neće ometati saobraćaj, i ova pruga biće dovoljna za narednih 50 godina za Srbiju“, istakao je je Ignjatović.

Za prugu kroz Srbiju, osim Turaka, zainteresovani su i Kinezi, jer im je to najbrža kopnena veza ka Evropi iz pretovarnih luka na jugu.

Turska želi da pruga bude što prije gotova i spremna je da finansira taj projekat.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

„Auto-put će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku, a projektanti kažu da će dio auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju“

A sa ove strane Drine bice lako, sta je to provuci autoput preko ili ispod jedno 5 planina . A ima nesto i ravnice, u kanjonu Prace ima sigurno jedno 4 metra sirine, dok je u kanjonu Miljacke malo uze.