Atraktivnom stazom „Mike Savića Pirija“ pješačilo 80 planinara

0
Atraktivnom stazom

FOČA – Dubok snijeg i jak vjetar nisu spriječili planinare iz Foče, Rogatice i Istočnog Sarajeva da i ove godine prođu stazama legendarnog fočanskog planinara Mike Savića na planinskim visovima iznad Foče.

U dva navrata transverzala „Mika Savić Piri“ je odlagana upravo zbog nevremena i obilnih padavina, pa je na jučerašnjoj akciji fočanskog Planinarskog društva „Zelengora“ učestvovalo nešto manje planinara nego ranijih godina, ali sasvim dovoljno za dobro druženje.

Oko 80 zaljubljenika u prirodu prepješačilo je 16 kilometara od planinskog prevoja Bakić, preko Slabića i Krušičkih brda, do Planinarskog doma „Zabrana“ iznad Foče, a jedna grupa je i ove godine malo skrenula sa staze da bi se popela na Pliješ.

Na prvom dijelu staze, visina snijega na pojedinim mjestima bila je i do 120 centimetara, pa se bukvalno propadalo od koljena do visine kukova, da bi zatim uslijedio dio osunčanih proplanaka gdje je snijeg gotovo okopnio i gdje su vidljivi prvi vjesnici proljeća.

Blag i talasast uspon na zaobljene bijele vrhove, koji izgledaju kao da su se spojili sa nebom, pa planinari dok se penju imaju osjećaj kao da će dotaći nebeski svod, čini ovaj pohod atraktivnim i privlačnim za ljubitelje prirode svih uzrasta.

Kruna užitka je pogled, posebno sa Pliješa, na planinske masive Zelengore, Maglića, Volujaka, Bioča, Treskavice na jednoj i Durmitora i LJubišnje na drugoj strani.

Valentina Brusin iz Rogatice kaže da je prvi put na ovom pohodu učestvovala prošle godine, a da je opet došla baš zbog pogleda sa Pliješa.

„Kompletna staza je lijepa, a pogled sa Pliješa je očaravajući“, rekla je ona.

Nakon slatkog fizičkog napora i uživanja u ljepotama prirode, učesnike 22. transverzale „Mika Savić Piri“ na „Zabrani“ je dočekao planinarski pasulj, specijalitet Planinarskog društva „Zelengora“, kome su se posebno obradovali.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare