Atletičar u kopačkama

0

ROGATICA – Jedan od najboljih srednjoprugaša u BiH posljednjih godina, Nenad Tošović, član AK Rogatica, osvajač je brojnih medalja u disciplinama 1.500 i 3.000 metara, te u krosevima, ali priznaje da više voli fudbal i da s posebnim zadovoljstvom nastupa za FK Mladost.

Ove sezone ovaj dvadesetčetvorogodišnjak bio je prvak BiH u krosu, potom na 3.000 i 3.000 metara stiplčez, zatim peti na Kupu Evrope održanom na Malti, ali i pobjednik brojnih uličnih trka, i tako već nekoliko sezona unazad. Dugo vremena je reprezentativac BiH i svojevremeno je bio juniorski prvak Balkana na 1.500, srebrni u seniorskoj konkurenciji, treći junior na tri kilometra..

– Ove godine nisu održavana balkanska prvenstva i nedostajala su mi jača takmičenja. Sada počinju pripreme za iduću sezonu i nadam se da će se balkanski šampionati održati – kaže Tošović, inače učesnik Svjetskog juniorskog prvenstva i Olimpijskih dana mladih gdje je bio sedmi.

I pored svih odličja i uspjeha na atletskoj stazi, ljubav prema fudbalu je, kako kaže, veća.

– Ranije sam igrao za Glasinac, a sada za Rogaticu. Uvijek sam više volio fudbal, ali atletiku sam počeo da treniram jer nisam imao nekog izbora tih godina, a ujedno sam se pokazao i kao fudbalski talenat. I dalje treniram atletiku, a uporedo igram utakmice, bez svakodnevnog treniranja s ekipom. Sada da moram da biram izabrao bih fudbal. Međutim, stižem sve – priča Tošović i objašnjava:

– Atletika je dosadna, samo trčiš, ništa posebno. Otac mi je bio fudbaler u Sarajevu i to sam sigurno naslijedio od njega – kaže Tošović, koji je kao i svaki njegov vršnjak u djetinjstvu imao sportske uzore:

– U atletici definitivno i danas najviše se divim Gebreselasiju, dok mi je od fudbalera u djetinjstvu bio omiljeni Ronaldo. Ali, to je bilo davno, ratnih godina – zaključuje Nenad Tošović.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare