Ašonja i Đerić oslobođeni krivice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružni sud u Istočnom Sarajevu oslobodio je krivice Milivoja Ašonju i Iliju Đerića za ratni zločin počinjen protiv civila bošnjačke nacionalnosti u Rogatici 1994. godine.

Ašonja i Đerić oslobođeni su krivice da su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, u aprilu 1994. godine fizički zlostavljali civile Emina Plehu i Ramiza Katicu koji su bili zatvoreni u logoru „Rasadnik“, opština Rogatica.

Prema prvostepenoj presudi, oni su oslobođeni optužbe da su fizički napali Plehu i Katicu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Milorad Krkeljaš rekao je da Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije dokazalo „radnje iz optužnice i posljedice krivičnog djela“.

„Sud je našao da su nastupile povrede u vidu otekline u predjelu oka kod Emina Plehe. Međutim, Sud je morao voditi računa o načinu na koji je došlo do povređivanja. Nedostaje umišljaj i Tužilaštvo nije ponudilo dokaze u tom pravcu“, rekao je Krkeljaš.

Pleho je 19. septembra 2011. godine svjedočio na ovom suđenju i rekao da ga optuženi Đerić nije namjerno udario, već se to dogodilo slučajno kada je pošao da padne, jer je zapeo za kamen. Tada je svjedok rekao da ne traži krivično gonjenje optuženog Đerića.

Ramiz Katica, drugi oštećeni, preminuo je 2005. godine, a njegov sin Nermin Katica je 10. oktobra 2011. godine, svjedočeći pred Sudom, rekao je da je vidio povrede na licu i tijelu svog oca koji mu je kasnije pričao da su ga pretukli izvjesni Ašonja i Đerić.

Katica je tada tvrdio da je u aprilu 1994. godine njegov otac pretučen dok je zajedno sa Eminom Plehom radio na popravci puta u selu Zemegresi.

Krkeljaš je rekao da je Sudsko vijeće prilikom ocjene izvedenih dokaza cijenilo iskaz svjedoka odbrane Jovana Cvijetića koji je rekao da nije vidio povrede na Plehi nakon što su završili sa radovima na putu.

Izricanju presude nisu prisustovali Ašonja i Đerić, kao ni njihovi branioci, prenosi BIRN.

„Ašonja i Đerić se oslobođaju troškova krivičnog postpuka i ukidaju im se mjere zabrane. Oštećeni Pleho nije postavio imovinskopravni zahtjev, a druga stranka se upućuje na parnicu“, rekao je Krkeljaš.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare