Asfaltirana prva dionica puta desnom obalom Tare

3

FOČA – Asfaltiranje prve dionice puta desnom obalom rijeke Tare, za koju je Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ izdvojilo 250.000 KM, završeno je danas.
Predsjednik Udruženja rafting klubova „Tara i Drina“ iz Foče Zdravko Matović rekao je da je u prvoj fazi asfaltirano 2.150 metara puta.

„Sljedeća faza je narednih pet kilometara i uradiću sve da se to završi u ovoj godini, ali sve zavisi od toga koliko će država imati novca da izdvoji za ovaj put. Trudiću se da u narednoj godini asfaltiramo čitavu dionicu do Brštanovice“, rekao je predsjednik ovog udruženja Zdravko Matović.

Matović je naglasio da su i rafting klubovi u ovoj sezoni uložili značajna finansijska sredstva za put desnom obalom Tare.

„Od novca koji su prikupili rafteri izgradili smo priključni put do rijeke na Grabu koji koristimo kada je nivo Tare veliki i za te poslove uloženo je 16.000 KM. Proširena je i dionica od Koljena do Bršatnovice gdje je uvaljano oko 640 metara kubnih šuta i uloženo oko 17.000 KM“, istakao je Matović.

On je dodao da će, nakon asfaltiranja, korištenje puta desnom obalom Tare biti naplaćivano, a ta sredstva biće korištena za njegovu modernizaciju i održavanje.

Makadamski put dug oko 20 kilometara prije dvije godine izgradile su Oružane snage BiH uz finansijsku podršku opštine Foča i rafting klubova, čime su fočanski rafteri dobili pristup Tari sa teritorije Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da je put desnom obalom rijeke Tare povezao predjele u kojima putna komunikacija nikada nije postojala, pa je asfaltiranje ove dionice i njeno modernizovanje od velikog značaja za razvoj turizma.

„Opština je izdvojila 1.600.000 KM i to za gorivo, mehanizaciju Oružanih snaga i ostale pojedinosti koje su bile neophodne da se put prije dvije godine probije. Izgradnja nije bila skupa, jer smo imali prvobitnu ponudu od sedam miliona KM za probijanje ove trase. Osim toga, od izgradnje puta opština je svake godine u budžetu izdvajala 100.000 KM i tako će biti i ubuduće“, rekao je Mašić.

Mašić je dodao da se taksa za korištenje puta treba plaćati, te da će taj novac biti korišten isključivo za razvoj rafting turizma u Foči.

„Put je dat rafterima na korištenje i postigli smo dogovor da se otvori posebni račun na koji će biti uplaćivan novac od takse. Mi smo ponudili cijenu koja je duplo manja od cijene koju rafteri plaćaju crnogorskom stranom. Mislim da će ta sredstva biti stimulativna i podsticajna i da će uz sredstva opštine stvoriti lijepu praksu da se taj put zajednički održava“, rekao je Mašić.

Asfaltiranje dionice duge 20 kilometara unaprijediće i olakšati funkcionisanje rafting turizma u Foči, koji je iz godine u godinu sve popularniji među ljubiteljima avanture iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Evrope i svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Treba pomoći vlasnike Raftere, oni nemaju pojma koliko imaju para, npr. pivo kod njih košta 4 km. Valjda dovoljno govori.

O katastrofalnom putu Brod n/d-Šćepan polje niko i ne razmišlja, a kamo li da ga barem malo popravi…
Ovaj put je praktično neupotrebljiv…mislim da on ne bi mogao da povezuje ni dva susjedna sela, a kamo li dvije države!

Sudeći po slici, plašim se da je ovaj put preširok…