ART simpozijum Jahorina: Izložba u okviru „Sarajevske zime“

0

U okviru Internacionalnog festivala „Sarajevska zima 2013“, u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu u nedjelju, 10. februara, biće otvorena izložba likovnih ostvarenja nastalih na Desetom sazivu Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“.„Riječ je o djelima koja su nastala prošlog ljeta na Jahorini, na simpozijumu pod motom `Figura u savremenoj umjetnosti–veliki format“, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

On je precizirao da su djela nastala od 15. do 24. jula na Jahorini, gdje je učestvovalo 15 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.

Ova postavka prethodno je bila izložena na Jahorini, a potom u Bijeljini i Doboju.

Na izložbi u Sarajevu, čije otvaranje je zakazano za 19.00 časova, posjetioci će moći da pogledaju djela poznatih domaćih i stranih umjetnika Milivoja Unkovića, Kazunorija Širaišija, Zvonka Tilića, Jurija Kravcova, Stojanke Đorđić, Stefana Hadžinikolova, Mirjane Savove, Magdalene Nikolove, Marka Kusmuka i drugih autora.

Likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić, govoreći o osnovnoj ideji simpozijuma – figuri u velikom formatu, napisala je u predgovoru za Katalog „Art simpozijum Jahorina“ da „različiti rakursi ljudskih figura i široka skala psiholoških stanja na slikama predstavljaju odgovor umjetnika na sve veću otuđenost čovjeka u savremenom svijetu, ali i potrebu da se uspostave nove estetičke i umjetničke relacije u svijetu u kome su dezavuisane mnoge vrijednosti“.

Istoričar umjetnosti i rukovodilac Galerije SULUJ u Beogradu Ivona Rajačić-Barandovski zapazila je svojevremeno „tematski zaokret Kolonije u oblast figuracije u mediju slikarstva, prije svega u ekspresionističkom, narativno-simboličkom i fantazmagoričkom smjeru“.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo, pokojnog Predraga Lasice.

Likovna kolonija se od tada održava svake godine na Jahorini, gdje je ugostila brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na pedesetak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare