„Art simpozijum Jahorina“ – Deset godina vrhunske umjetnosti

0

Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina“ sutra, 1. maja, navršava deset godina uspješnog umjetničkog rada, koji za rezultat ima učešće oko 200 poznatih akademskih slikara, vajara, grafičara i istoričara umjetnosti koji su umjetnički fundus ove internacionalne likovne manifestacije obogatili sa više od 350 impresivnih umjetničkih ostvarenja, predstavljenih likovnoj publici na pedesetak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina, zahvaljujući izuzetnoj podršci tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH“ – izjavio je Srni Lazo Savić, umjetnički rukovodilac i predsjednik Udruženja građana “ART simpozijum Jahorina“.

On je ponosan na činjenicu da je “ART simpozijum Jahorina“ – u izvještaju Komisije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za procjenu izložbi i manifestacija likovne i primijenjene umjetnosti, vizuelne i multimedijalne vizuelne umjetnosti za 2011. godinu – rangiran na visoko drugo mjesto, iza Likovne kolonije “Sreten Stojanović“, čiji je organizator Muzej Kozare u Prijedoru, a ispred kolonije “Rakani“, čiji je osnivač JU Kulturni centar – Novi Grad.

CILj – AFIRMACIJA JAHORINE I UMJETNOSTI UOPŠTE

Prema Savićevim riječima, cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste “afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na teritoriji Republike Srpske, BiH i država u regionu i svijetu – uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija – što će na svojstven način doprinijeti stvaranju kredibilnog ambijenta za brži put Srpske ka međunarodnim integracijama“.

“Evidentno je da u posljednje vrijeme ovu manifestaciju redovno posjećuju ambasadori i osoblje diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH čiji su državljani učesnici naše kolonije, što se posebno odnosni na Srbiju, Makedoniju, Bugarsku, Češku, Slovačku, Španiju, Rusiju. U razgovoru sa bivšim ambasadorom Srbije gospodinom Grujicom Spasovićem saznao sam da je ova manifestacija svojim multietničkim i multinacionalnim karakterom, koji njeguje od samog početka, značajno doprinijela da ukinu sankcije opštini Pale neke zapadne zemlje“, naglasio je Savić.

Prema njegovim riječima, “ART simpozijum Jahorina“ u proteklom periodu organizovao je više od 50 izložbi i predstavio se likovnoj publici Bijeljine, Brčkog, Doboja, Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Prijedora, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Pala, Jahorine, kao i japanskog grada Tošige.

“Art simpozijum Jahorina’ redovno izlaže na internacionalnoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji „Sarajevska zima“. Prošle godine u galeriji „Novi hram“ sarajevskoj publici predstavio se izložbom „Figura u savremenoj umjetnosti-veliki format“, a u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ – Sarajevo u Galeriji „Mak“ u Sarajevu realizovane su četiri izložbe.

Ova kolonija je u svojstvu partnera Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo aktivan učesnik svih manifestacija koje se tiču promocije zimske ski-sezone na Jahorini, i sa velikim zadovoljstvom redovno se odaziva svim humanitarnim akcijama, tako što poklanjanjem slika iz vlastitog fundusa doprinosi obezbjeđivanju sredstava koja su potrebna licima sa invaliditetom ili su u stanju socijalne potrebe.

“Za obilježavanje nacionalnih praznika Republike Makedonije, zajedno sa udruženjima Makedonaca u BiH, upriličili smo dvije izložbe makedonskih slikara – jednu u Banjaluci i jednu u Mostaru, dok su četiri slike profesora Milivoja Unkovića (predsjednika Umjetničkog savjeta Kolonije), iz fundusa `ART simpozijuma Jahorina` obišle galerije „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci i Hrvatski dom „Herceg Stjepan – Kosača“ u Mostaru, u sklopu njegovih samostalnih izložbi“, naveo je Savić.

Da je riječ o već afirmisanoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji, potvrđuje i činjenica da su učesnici „Art simpozijum Jahorina“ poznati akademici, profesori sa likovnih akademija, magistri, svršeni studenti akademija i afirmisani slobodni umjetnici, predstavnici više generacija, kultura, različitih stadijuma obrazovanja, senzibiliteta i poetika što, kako je ocijenio, predstavlja nove vrijednosti u kreativnom likovnom prostoru Jahorine, kao nepresušnog vrela inspiracije.

TEMA 10. SAZIVA – FIGURA U SAVREMENOJ UMJETNOSTI

“Ovogodišnji koncept jubilarnog, desetog saziva ‘Art simpozijuma’ ima centralnu temu `Figuru u savremenoj umjetnosti`. Shodno tome, Savjet Simozijuma uputio je poziv umjetnicima iz više zemalja svijeta, koji se bave figurativnim slikarstvom ili vajarstvom, i koji gaje različit stilski pristup, što podrazumijeva i širok spektrum individualnih shvatanja, iskustava, znanja, tradicija i transformacija o ovoj temi“, najavio je Savić.

On je uvjeren da “stvaralačke slobode i autorski rukopis omogućavaju pogled na aktuelna kretanja u savremenoj umjetnosti i odgovaraju međunarodnom karakteru ovog simpozijuma, koji podrazumijeva upoznavanje različitih kulturnih vrijednosti bez obzira na različitost kultura, nacionalnu pripadnost, religiju i razmjenu iskustava, uz profesionalno i prijateljsko druženje“.

Ove godine planirano je da Jahorina ugosti umjetnike iz desetak država, a do sada su svoj dolazak već najavili umjetnici iz Španije, Bugarske, Japana, Makedonije, Srbije, i BiH.

“Planirano je da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom po uzoru na najpoznatije svjetske turističke (zimske, ljetne i banjske) centre. Galerija će obuhvatiti lokalitet na Jahorini od Poljica, tj. od ulaska u Olimpijski centar, pa do platoa iznad ciljne kuće na slalom stazi dužine oko 2.000 metara.

Skulpture bi bile postavljene duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata tako da posjetilac, gost, ljubitelj umjetnosti može od prvog eksponata da vidi slijedeći i tako redom do posljednjeg“, otkriva za Srnu prvi čovjek “ART simpozijuma Jahorina 2012″ Lazo Savić.

On ističe da Kolonija od početka svog rada ima veoma kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa medijima u Srpskoj, BiH i okruženju, a u skladu sa modernim likovnim standardima sve ove godine štampani su katalozi “ART simpozijuma Jahorina“ u tiražu od 1.000 primjeraka godišnje, a za 8. saziv, zbog velike potražnje, štampano je drugo izdanje u tiražu od 700 primjeraka.

IMPRESIJE UČESNIKA JEDINSTVENE: VISOK UMJETNIČKI NIVO

Španski slikar Manolo Ojonarte tvrdi da projekat “ART simpozijum Jahorina“ nije nimalo lak za realizaciju “jer ima dublji smisao u pronalaženju suštine vrijednosti, ljepote čiste i otvorene duše za čovjeka, za ljubav među ljudima, za pronalaženje smisla zajedničkog druženja – što je mnogo više od toga koliko je neko samo talentovan ili kreativan“.

“U tom smislu je moje učešće na Simpozijumu `Jahorina` predstavljalo izuzetno pozitivno iskustvo. Izvjesne karakteristike odvajaju ga od svih drugih simpozijuma u kojima sam učestvovao, čineći ga veoma interesantnim i posebnim…“, zapisao je Onojarte u katalogu „ART simpozijuma Jahorina“ 2010. godine.

Doajen mostarske likovne umjetnosti akademski slikar Jusuf – Jusa Nikšić zapisao je 2005. godine da je „radni prostor u kojem se odvija likovna kolonija `ART simpozijum Jahorina` velik je i pun svjetla, a kompletan mobilijar (štafelaji, platna, boje i vezivna sredstva) stvara ugodnu atmosferu kakvu slikari nemaju baš sličnu u životu“.

Istovremeno, likovni kritičar i slikar iz Beograda Dušan Đokić poručuje da je “ART simpozijum Jahorina“, u kontinuitetu niza svakogodišnjih celovitih akcija unapređivanja disperzije umetničkih ideja i rojenja osnovnih kvalitetnih demonstracija bazičnih likovnih medija i postupaka u punoj slobodi motivisanja i izražavanja, postala – zahvaljujući osnivaču i umjetničkom rukovodiocu Lazu Saviću – istinski reprezentativna umetnička kolonija, jedna od retkih u svojoj vrsti, kojoj bi se mogao mirne duše dodeliti atribut da stremi linijom umetnosti…“

Jedan od najiskrenijih prijatelja “ART simpozijuma Jahorine“ poznati likovni i književni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović smatra da ova “jedinstvena likovna smotra nudi dvoje: dostojnost i ljepotu“.

Predsjednik Umjetničkog savjeta Kolonije i jedan od trenuto najaktuelnijih i najangažovanijih srpskih slikara današnjice profesor Milivoje Unković, koji se nakon izbjeglištva u Njemačkoj nedavno nastanio u Banjaluci, konstatuje da je ideja vodilja ove manifestacije “intenzivno, multidisciplinarno i likovno istraživanje, što je posebno očigledno u okviru programskog ciklusa “Figura u savremenoj umjetnosti“.

Ovaj znameniti Hercegovac i doajen srpskog slikarstva u BiH istakao je više puta da je “ART simpozijum Jahorina“ svojim pristupom, organizacijom, te brojnim i zapaženim izložbama u Srpskoj, BiH, pa čak i dalekom Japanu potvrdila visoki kvalitet i zavidan umjetnički rejting, temeljito i pažljivo građen svih ovih godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare