ART simpozijum Jahorina 2017: Danas zatvaranje 15. saziva i otvaranje izložbe

0
Sa jednog od ranijih saziva

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2017“, koja je tokom svog jubilarnog 15. saziva okupila 21 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Južne Koreje, Bugarske, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske, danas će biti svečano zatvorena.

„Zatvaranje Kolonije planirano je Hotelu `Rajska dolina` u 20.00 časova, a tom prilikom ćemo otvoriti i izložbu djela nastalih tokom ovog jubilarnog saziva“, rekao je ranije Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić.

Prema njegovim riječima, ove godine na Jahorini su se veoma kreativno i efektivno družili akademski slikari i vajari sa raznih meridijana, među kojima je bio i niz univerzitetskih profesora, doktora i magistara likovne umjetnosti u oblasti slikarstva i vajarstva.

On je pricizirao da su iz Japana stigli Noda Takuma i Kota Sakai, iz Južne Koreje Li Đi Eun, iz Bugarske Svetla Radulova, Ivan Stojanov, Trajana Panajotova, Nikola Rusev i Simeon Panajotov, te iz Hrvatske Boris Cikač.

Gosti iz Srbije su Đorđe Arnaut, Željka Momirov, Momir Armuš, Jasna Nikolić, Đorđe Milošević, Tanja Đokić i Branislav Bane Marković, iz Federacije su došli Emir Osmić, Sekula Dugandžić i Zlatko Dević, a iz Republike Srpske Mihajlo Rakita i Mijan Vuković.

Novonastale radove ocjenjivaće likovni kritičar Vojislav Vujanović.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna / foto arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare