Arlov: Oko 550 osnovaca sa Kosmeta na ljeto ponovo u Srpskoj

0

PRIŠTINA – U Republici Srpskoj će i ovog ljeta kod vršnjaka boraviti oko 550 djece sa Kosova i Metohije, rekao je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov i dodao da će se založiti da ispuni želju učenicima Tehničke škole iz Banjaluke da u okviru maturske ekskurzije posjete manastire u južnoj srpskoj pokrajini.

Osnovci sa Kosova i Metohije će sa svojim nastavnicima boraviti u 13 gradova i opština Republike Srpske od 25. juna do 2. jula, saopšteno je iz tog odbora koji 10. jubilarni put organizuje akciju „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Arlov je rekao Srni da je do sada kod vršnjaka u Srpskoj boravilo oko 5.000 osnovaca iz južne srpske pokrajine, u pratnji oko 500 nastavnika.

On je dodao da ovoj akciji poseban značaj daje jeste to što učenici sa Kosova i Metohije sada kao maturanti insistiraju da maturske ekskurzije budu realizovane u Banjaluci, na Jahorini, na Palama, u Trebinju, Višegradu i drugim mjestima širom Republike Srpske.

„To govori o značaju akcije i njenim najpozitivnijim stranama“, istakao je Arlov.

On je dodao da su, s druge strane, učenici srednje Tehničke škole iz Banjaluke odbili eskurziju u Barselonu, Pariz i Veneciju već su tražili da im se omogući da u okviru maturske ekskurzije posjete manastire Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane, Zočište, Devič, Svete Arhangele i Banjsku.

„Obratili su se Odboru tražeći pomoć u realizaciji ekskurzije po Kosovu i metohiji i obećao sam da ću se lično založiti da im se ispuni želja“, rekao je Arlov.

On je dodao da je to želja maturanata iz Banjaluke, koji su prije nekoliko godina bili domaćini vršnjacima sa Kosova i Metohije, te da to dovoljno govori o opravdanosti akcije „Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Arlov je dodao da će u okviru ovogodišnje akcije, peti put zaredom, biti uključeni mladi sa poteškoćama u razvoju, članovi Udruženja „Podrži me“ i prvi put srpska djeca iz Gline u Hrvatskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare