Arheolozi završili svoj dio posla na temeljima srednjovjekovne crkve kod Sokoca

0

SOKOLAC – Arheolozi su završili svoj dio posla na lokalitetu Crkvina u Glasinačkom polju kod Sokoca. Istraživanjima, koja su trajala od početka jula, potvrđeno je da je na ovom lokalitetu postojala srednjovjekovna crkva.


Potvrdili smo da su ovo ostaci crkve iz druge polovine 14. vijeka i da su oko nje grobovi iz 14. i 15. vijeka, koji sadrže priloge, pomoću kojih smo djelimično datovali crkvu. Od priloga našli smo srebrni dubrovački novac, ostatke tkanine u zlatovezu, kao i dijelove srebrne nošnje i pojasnih kopči – rekao je Aleksandar Jašarević, arheolog Muzeja u Doboju, koji je, zajedno sa Snježanom Antić, arheologom Muzeja Semberije, radio na istraživanju u Glasinačkom polju.

SLIJEDI ZAŠTITA I OBNOVA VRIJEDNOG ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA

Prema njegovim riječima, nakon ovog zaštitnog arheološkog istraživanja na potezu je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji treba da propiše uslove za konzervaciju i restauraciju objekta.

Arheolozi podsjećaju i na činjenicu da je čitav Glasinac veliko arheološko nalazište. Najznačajniji su spomenici iz praistorijskog perioda, ali su veoma interesantne i nekropole stećaka, od kojih je najveća upravo ova koja se nalazi pored ostataka srednjovjekovne crkve u Glasinačkom polju.

Danas imamo vidljivih oko 350 stećaka na ovom mjestu. Njihov broj je bio daleko veći, ali ih je dosta tokom vremena uništeno. Treba raditi i na sanaciji ove nekropole stećaka – istakao je Jašarević.

Prema riječima sokolačkog sveštenika Zlatka Bogdanovića, ovim istraživanjem je potvrđeno da je ovo bila srpska pravoslavna crkva.

Stećci oko crkve su nadgrobni spomenici pravoslavaca, a i materijalni ostaci govore da su ovdje sahranjivani pravoslavni hrišćani. To potvrđuje i položaj stećaka i ornamentika na njima – naglasio je Bogdanović.

Istraživanje je finansirala opština Sokolac, čije rukovodstvo namjerava da, u saradnji sa nadležnim institucijama, obnovi crkvu u Glasinačkom polju.

Čekamo projekat od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, na osnovu koga će se znati od kakvog materijala i u kom obliku treba graditi crkvu na ovom mjestu. Postajala je ideje i želja jednog mještanina koji je, nažalost, preminuo da se obnovi crkva. Njegova porodica želi da realizuje tu ideju i da pomogne u sanaciji temelja.

Imali smo ranije grupu neodgovornih ljudi koja je ušla ovdje sa bagerom, ali je spriječeno da naprave veću štetu. Ovo je posao koji treba nastaviti i, nadam se, u dogledno vrijeme privesti kraju. Imaćemo i geodetske snimke podloge, koji će biti predočeni arheolozima – rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Prema njegovim riječima, projekat će biti proslijeđen i međunarodnoj organizaciji UNESCO, od koje se očekuje da svojim preporukama i donatorima pomogne da se uredi ovaj arheološki lokalitet.

U obnovi crkve svakako će pomoći rezultati arheoloških istraživanja, a pored ostalog i pronađeni ulomci fresaka, što znači da je crkva bila freskopisana. Arheolozi su, takođe, došli i do saznanja da je građena od sedre i kamena, a da je imala drveni krov.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare