Arheolozi otkrili nove detalje o srednjovjekovnoj crkvi u Glasinačkom polju

0

SOKOLAC – Tokom arheoloških istraživanja, koja su počela 1. jula na lokalitetu Crkvina u Glasinačkom polju kod Sokoca, otkriveno je više detalja o srednjovjekovnoj crkvi koja je postojala na ovom lokalitetu prije dolaska Turaka. Istraživanja finansira opština Sokolac, s ciljem da se zaštite ostaci temelja te crkve i dijelovi nekropole stećaka, koja se, takođe, nalazi na lokalitetu Crkvina, uzvišenju pored magistralnog puta Podromanija – Rogatica.

Otkrili smo temelje crkve, koja je građena krajem 14. i početkom 15. vijeka. Interesantno je da smo pronašli ulomke fresaka, što znači da je crkva bila freskopisana. Građena je od sedre i kamena, a imala je drveni krov. Oko crkve su grobnice, koje su uklesavane u „živu stijenu“, a pokojnici su polagani u drvene sanduke. Od priloga našli smo srebreni dubrovački novac, a u jednoj grobnici i ostatke zlatoveza i tkanine, rekao Aleksandar Jašarević, kustos arheolog Muzeja u Doboju, koji, zajedno sa Snježanom Antić, arheologom Muzeja Semberije, radi na istraživanju u Glasinačkom polju.

Lokalitet u Glasinačkom polju, na kome se vrše arheološka istraživanja, danas su posjetili načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i sokolački sveštenik Zlatko Bogdanović, kako bi se na licu mjesta upoznali sa tokom radova.

Postojala je inicijativa 2008. godine da se na ovim temeljima gradi crkva. Nažalost, bilo je i onih koji su se neodgovorno odnosili prema ovom značajnom dijelu našeg kulturnog nasljeđa i izazvali oštećenja ovih spomenika. Odlučili smo da, uprkos našim skromnim mogućnostima, finansiramo ovo istraživanje i da zaštitimo ovaj vrijedan arheološki lokalitet. Cilj nam je da ove godine konzerviramo temelje crkve, a potom bi pristupili i izradi projekta za njenu obnovu. Vjerujem da će ovo biti značajna turistička destinacija u opštini Sokolac. Naravno, u realizaciji tog projekta očekujem podršku ljudi dobre volje i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i pomoć međunarodnih organizacija. Želim da se zahvalim mladim arheolozima koji vrše ovo istraživanje, kao i zavodu koji je dao saglasnost za ove radove, rekao je načelnik Bjelica.

Sveštenik Zlatko Bogdanović podsjetio je da u sjećanju srpskog naroda posebno mjesto zauzimaju crkve i manastiri koji su porušeni i nestali.

Narod se sa pijetetom okupljao na crkvištima, palio svijeće na tim mjestima, čuvajući svoju duhovnost. Na nekim od tih mjesta su, čak, služena i bogosluženja. Došlo je vrijeme da se te svetinje obnavljaju. Narod je znao za postojanje i ove crkve, dolazio ovdje i Bogu se molio, gajeći nadu da će ona biti obnovljena i da će sa ovog uzvišenja u Glasinačkom polju da šalje blagoslov prema glasinačkim selima i putnicima koji budu ovuda prolazili, vršeći tako svoju duhovnu misiju, istakao je sveštenik Bogdanović.

Arheološko istraživanje u Glasinačkom polju trajaće do 31. jula. Planirano je da, nakon toga, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, u saradnji sa arheolozima, preduzme sve što je potrebno kako bi se zaštitili, kako temelji srednjevjekovne crkve na Glasincu, tako i velika nekropola stećaka na ovom lokalitetu.

Zanimljivo je da se za postojanje srednjovjekovne crkve, na čijim temeljima se, ovih dana, vrše arheološka istraživanja, veže i porijeklo imena Glasinac. Naime, u jednom od dubrovačkih spisa, navedeno je da je neki dubrovački trgovac trebalo da prebaci robu „do crkve na glasu“, gdje se naplaćivala putarina. I tako je, prema tom tumačenju, po „crkvi na glasu“, ova visoravan dobila ime Glasinac.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare