Amputirci krenuli biciklima na Svetu goru

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grupa amputirca iz Istočnog Sarajeva krenuli su jutros biciklima na svoje četvrto pokloničko putovanje do Manastira Hilandar na Svetoj gori.


Grupu predvode predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić, koji nema lijevu šaku, i Dejan Zvizdalo, čije su obje noge amputirane ispod koljena.

Jeremić je rekao Srni da je na put dug više od 1.000 kilometara krenula grupa od deset biciklista.

„Vremenski uslovi za vožnju su povoljni, mada će nam vrućine koje su predviđene u narednim danima sigurno praviti određene probleme, ali većina nas se već više puta susretala sa visokom temperaturama pa znamo kako izaći na kraj sa tim“, rekao je Jeremić.

On je dodao da će, prema planu puta, večeras prenoćiti u Vardištu kod Višegrada, a prethodno će posjetiti Draževinu i Manastir Dobrun.

Jeremić je ranije rekao Srni da na ovogodišnje memorijalno putovnje idu u slavu poginulih, ali i preživjelih boraca Vojske Republike Srpske.

On kaže da će na putu do Hilandara amputirci proći kroz Srbiju, Bugarsku i Grčku, gdje su planirali da posjete određena mjesta i manastire, ali i da se sastanu sa predstavnicima nekih udruženja.

„U Čačku će nas dočekati i ugostiti Organizacija veterana proteklih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, dok će nam u Kruševcu lokalni biciklistički klub obezbijediti smještaj i hranu“, rekao je Jeremić.

On je dodao da ove godine na put idu pod pokroviteljstvom jednog srpskog dobrotvora iz Rusije, a da su im podršku, kao i proteklih godina, u skladu sa svojim mogućnostima pružili Grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

Jeremiću je amputirana lijeva šaka nakon što je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, a Zvizdalo je u Trnovu, u ratu, kao dijete od osam godina, ostao bez obje noge koje su mu amputirane ispod koljena, ali uz pomoć proteza ima mogućnost da se kreće i vozi bicikl.

Jeremić i Zvizdalo su prošle godine vozili bicikla od Istočnog Sarajeva do Moskve i prešli su pri tome 2.860 kilometara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare