Ambasador Srbije u BiH u posjeti Sokocu

0

SOKOLAC – Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević, posjetio je danas Sokolac i tom prilikom razgovarao sa načelnikom ove opštine Milovanom Bjelicom o načinima dalje saradnje ove lokalne zajednice sa privrednicima iz Srbije.

Bjelica je upoznao gosta o raspoloživim privrednim potencijalima Sokoca iz oblasti drvoprerađivačke industrije, obnovljivih izvora energije, ideji etno sela, mogućnostima izgradnje mini-hidrocentrala i u oblasti turizma.

Sve to je jedan potencijal koji stoji neiskorišćen i načelnik me zamolio, ukoliko bi bilo investitora iz Srbije da im skrenem pažnju da Sokolac može biti jedna od dobrih investicija, koja može da daje rezultate na obostranu korist, istakao je ambasador i naglasio da je kod izbora prioriteta proizvodnja energije jako interesantna, jer je za sve zemlje u regionu pitanje života.

– Opstajanje energetske samodovoljnosti je nešto što je alfa i omega za sve zemlje. Sa druge strane treba svakako postići i taj nacionalni identitet kroz projekte kakav je etno selo, da se vdi šta znači srpska kuhinja i tradicija, kao i sve ono što mi kao narod možemo pružiti ljudima kojio prolaze ovuda ili namjerno dolaze kod nas, ocijenio je Vukičević. Prema njegoviom riječima, kada je riječ o drvoprerađivačkoj industriji to je već konstanta, gdje saradnja sigurno postoji i treba je samo dalje unapređivati.

S obzirom da je stanje u opštini Sokolac veoma teško kada su u pitanju finansije, da je takvo stanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u cjelini, jer godinama nema proizvodnje i realnog sektora,da dosta sredstava ide na potrošnju i da padaju prihodi u svim sektorima, jedina šansa je okretenje privredi čije će oživljavanje zaustaviti odlazak stanovništva sa ovih prostora. S tim u vezi razgovor je vođen i o potencijalnim kupcima nekih preduzeća u oblasti drvoprerade, za koje su interesovanje pokazali privrednici iz Srbije.

– U Sokolac su dolazili zainteresovani iz nekoliko intituta, radi istraživanja vodotokova, te mjerenja i prećenje elemenata radi ispitivanja mogućnosti postavljanja solarnih i vjetroelektrana na ovim prostorima, kroz saradnju sa nekim evropskim firmama, najavio je načelnik opštine Sokolac.

On je i ovaj put istakao značaj modernizacije dionice magistralnog puta Zvornik- Sokolac-Sarajevo, što se mora naći na dnevnom redu zajedničkog Koordinacionog tijela Vlada Srbije i Republike Srpske. Ova ideja je već ugrađena u Strateški plan razvoja opštine Sokolac i Grada Istočno Sarajevo, te predložena za Prostorni plan RS.

– Posebno smo zainteresovani za izgradnju treće trake preko Romanije, jer veliki broj stanovništva iz Srbije dolazi na Jahorinu, dolazi na ove prostore i posebno će posjećivati kada završimo planirane turističke destinacije na našim prostorima, ocijenio je Bjelica.

I ovaj put nezaobilazna tema je bio sportski turizam za koji, uz dobre saobraćajnice i obezbjeđenje smještajnih kapaciteta, postoje svi preduslovi na Romaniji. U Sokocu su zainteresovani za sve vidove saradnje sa potencijalnim ulagačima, a posebno za javno-privatno partnerstvo kod izgradnje dodatnih sportskih objekata, kao što su otvoreni bazeni i prateća sportska infrastruktura.

Posjeta ambasadora Srbije u BiH opštini Sokolac bila je prilika da se dogovori zajedničko obilježavanje 11. novembra – Dana primirja, odnosno potpisivanja mira u Velikom ratu.

Predviđeno je da delegacije Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini i opštine, tog dana polože vijence na spomenik srpskom dobrovoljcu u Sokocu, na kome je ispisano 400 imena dobrovoljaca sa Romanije, koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918. godine.
(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net / D.A.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments